Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2009-05-13

Jordgubbar - rena medicinen

Svenska bärodlare vill nu ta upp kampen mot importerade jordgubbar och räknar med att kunna förse oss med jordgubbar redan från maj. Det låter perfekt när nya rön visar att jordgubbar är rena medicinen.
 
Jordgubbar - rena medicinen
Jordgubbar förknippas starkt med högsommar och midsommarfirande. Men enligt svenska bärodlare så kan vi snart hitta dom svenska jordgubbarna i affären.
 
- Vi räknar med att kunna förlänga den svenska odlingssäsongen med över en månad, säger Calle Ericsson, ordförande i LRF-GRO´s bärsektion.
 
Idag importeras jordgubbar under hela året. Även mitt i vintern, under smällkalla januari, importerades under 2007 omkring 200000 liter.
 
- Vi kan inte konkurrera med importen vintertid. Men vi kan vara med och slåss från och med maj till slutet av september, säger Calle Ericsson.
 
Tunnelodling
Genom tunnelodling ska man vinna över importgubbarna. Tunnelodling är en frilandsodling där plantorna skyddas av genomskinlig plast under stora bågar cirka 3 meter höga och nya sorter blommar och sätter bär under hela säsongen. Det innebär att kyllagrade plantor kan planteras redan i maj och ge skörd samma år. Även klimatsmarta växthus kommer användas.
 
Att en större andel bär odlas i Sverige innebär både en klimat- och miljövinst. Kortare transporter minskar belastningen av klimatgaser.
 
- Med tunnelodling kan vi få ned bekämpningsmedelsanvändningen i svensk odling ytterligare, säger Calle Ericsson. Tunnelodling är också det nya odlingssystem som växer snabbast.
 
Jordgubbar har medicinkrafter
Nya rön visar att jordgubbar är nyttigare än man tidigare trott.
 
- Halten av nyttiga antioxidanter är 5-10 gånger högre än i äpple och de kan minska kolesterolets skadliga effekter på blodkärlen, säger Kimmo Rumpunen, forskare vid Lantbruksuniversitetets växtförädlingscenter Balsgård.
 
Jordgubbar är, liksom hallon, en mycket rik källa till ellagsyra som har kraftigt anticarcinogen effekt.
 
- Ellagsyra motverkar flera olika typer av cancer. Det skyddar också huden mot skador från UV-strålning vilket i sin tur minskar bildningen av rynkor, säger Kimmo Rumpunen.
 
Hos jordgubbar finns ellagsyran både i kärnorna och i fruktköttet, medan de i hallon är koncentrerade till kärnorna.
 
- Jordgubbar innehåller också mer C-vitamin än apelsiner och halterna ökar ju rödare bären är. De är även rika på folsyra.
 
En portion jordgubbar, ungefär en kvarts liter bär, ger mer än den rekommenderade dagsdosen av C-vitamin och cirka 25 procent av vårt behov av folsyra.
 
Folat, eller folsyra, är ett viktigt vitamin som behövs för bildningen av röda blodkroppar och för en normal fosterutveckling under graviditeten.
 
- Jordgubbar borde egentligen kallas för blodgubbar eftersom de är så nyttiga för blodet och vår hälsa, avslutar Kimmo Rumpunen.
 
Källa: Svenskt sigill
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2015-07-31 13:32:36 - Sonia
Klimatsmart
Ja det vore ju drömmen om svenska bär innebar att belastningen på klimatet minskade, men man kan ju undra hur det skulle gå till när det bara är vinsten som styr. Lingon och blåbär plockas i svenska skogar för att sedan skickas utomlands för att paketeras och sen skickas tillbaka till Sverige för försäljning??!! Inte smart alls!
 
2015-06-06 09:10:10 - Sanna
jordgubbar
älskar jordgubbar, men har hittills inte hittat dessa svenska jordgubbar på vintern
 
Kommentera denna artikel