Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2017-08-18

Medelhavsdiet ger bättre humör

En spansk studie visar att personer som följt Medelhavsdieten löper mindre risk att utveckla depression. Medelhavsdieten består av grönsaker, frukt, nötter, fullkorn och fisk.
 
Medelhavsdiet ger bättre humör
De spanska forskarna ville se om finns belägg för att kost som vanligen äts i Medelhavsregionen kan ge skydd mot depression. Enligt statistik är förekomsten av depressioner vid Medelhavet lägre än i nordeuropeiska länder.
 
Tidigare forskning har visat att enkelomättade fettsyror i olivolja kan vara förenad med en lägre risk för svåra depressiva symtom. Olivolja används flitigt i Medelhavsdieten.
 
Medelhavsdietens nio komponenter
I studien ingick 10.094 friska spanska medborgare som följdes under sex år.
 
Deltagarna fick rapportera sitt kostintag genom frekventa frågeformulär och delades in i grupper efter sitt kostintag.
 
Medelhavsdieten bygger på följande nio komponenter:
- Hög andel enkelomättat fett i förhållande till mättat fett
- Måttligt intag av alkohol
- Måttligt intag av mejeriprodukter
- Lågt intag av kött
- Högt intag av grönsaker
- Högt intag av frukt
- Högt intag av nötter
- Högt intag av fisk
- Högt intag av spannmål, främst från fullkorn
 
30 procent lägre risk för depression
Efter nästan 4,5 års uppföljning hade 480 nya fall av depression identifierats. Man såg att de som ätit enligt Medelhavsdieten löpte mer än 30 procent mindre risk att drabbas av depression än de som ätit annan kost.
 
Forskarna menar att Medelhavsdieten kan förbättra funktionen i blodkärl, hämma inflammation, minska risken för hjärtsjukdomar och reparera syre-relaterade cellskador, vilket kan minska risken för att utveckla depression.
 
Enligt forskarna är det viktigaste de övergripande kostvanorna, inte effekten av enstaka livsmedel.
 
Man tror att det är kombinationen av en tillräcklig mängd omega 3- fett tillsammans med naturligt omättat fett och antioxidanter från olivolja och nötter, flavonoider och fytokemikalier från frukt och grönsaker samt stora mängder naturliga folater och andra B-vitaminer i kostvanorna kring Medelhavet som ger ett rimligt skydd mot depression.
 
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2017-08-22 13:35:04 - THERESA WILLIAMS
Jag behöver min Ex tillbaka
Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag Mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, kastade han stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningsgivaren som hjälpt mig med mitt eget problem. Email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
 
1) Kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) bindande stavning
6) Breakup Spells
7) Förvisa en tidigare älskare
8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
Genom {drogunduspellcaster@gmail.com}
 
Kommentera denna artikel