Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 6/30/2011

Nordisk kost - bra för hälsan

En grupp forskare vid Uppsala Universitet har visat att en kost baserad på nordiska livsmedel sänker det onda kolesterolet och blodtrycket, samt minskar vikten och förbättrar kroppens insulinkänslighet.
 
 
Nordisk kost - bra för hälsan
Syftet med studien var att prova om en hälsosam kost sammansatt av livsmedel med ursprung i de Nordiska länderna har effekt på riskmarkörer för att utveckla hjärt- och kärlsjukdom.
 
– De kliniska effekterna på riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom är jämförbara med de gynnsamma effekter som uppnåtts med den så kallade medelhavskosten, säger Viola Adamsson doktorand vid Uppsala Universitet och nutritionschef på Lantmännen.
 
Resultaten från studien visar att totalkolesterolet minskade med 19 procent, och LDL det ”onda” kolesterolet, minskade med 21 procent. Det systoliska blodtrycket sjönk med nästan 7 mmHg under studiens sex veckor.
 
Effekterna av den Nordiska kosten på blodfetter och blodtryck är kliniskt relevanta. Liknande effekter som åstadkoms med läkemedel minskar tydligt risken att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar.
 
Nordisk kost - hälsosam och lätt att laga
Livsmedlen som användes var exempelvis fet fisk som lax, strömming och sill. Rapsolja samt flytande och bredbart margarin baserat på vegetabiliskt fett användes till dressing, matlagning och smörgåsar.
 
Frukt, bär, rotsaker och grönsaker av nordiskt ursprung samt magra mjölkprodukter och magra styckningsdelar ingick i den nordiska kosten.
 
Fullkornsprodukter baserade på korn, havre och råg, samt baljväxter som gula och gröna ärtor och bruna bönor ingick även. Kosten var begränsad på tillsatt socker, salt, transfetter, mättat fett och raffinerade livsmedel.
 
Kosten skulle dessutom vara lätt att tillaga med råvaror som kan hittas i den vanliga affären. Den nordiska kosten är ett närproducerat alternativ till medelhavskosten.
 
Den randomiserade, kontrollerade kliniska studien pågick i 6 veckor. Ett antal av försökspersonerna gavs även möjlighet att äta den nordiska kosten i upp till 10 veckor.
 
Studien genomfördes på 88 kvinnor och män med lätt övervikt och måttligt förhöjda kolesterolvärden. Försökskosten tillagades i samarbete med Hotell- och restaurangprogrammet, Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Studien är den första som undersökt hälsoeffekter av en nordisk kost.
 
Uppsalaforskarna går nu vidare med att studera hur en nordisk kost kan påverka hälsan på längre sikt, och kommer även undersöka hur kosten påverkar generna hos personer med bukfetma och begynnande diabetes.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel