Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2/4/2011
Uppdaterad: 8/22/2011

Träning skyddar mot förkylningar och influensa

Luftvägsinfektioner är i många länder den vanligaste anledningen till varför folk är hemma från jobbet samt söker vård. Trots detta finns det lite kunskap om hur man kan minska mottagligheten för infektioner.
 
Träning skyddar mot förkylningar och influensa
Livsstilsfaktorer som fysisk aktivitet, stress, sömn och kost påverkar immunförsvaret och i en ny doktorsavhandling från Karolinska Institutet har man undersökt hur livsstilsfaktorer som fysisk aktivitet påverkar risken för att insjukna i förkylningar och influensa.
 
Den aktuella delstudien omfattar 1509 personer som följts i 15 veckor och visar att personer som har en hög fysiskt aktivitetsnivå rapporterar 18 procent färre förkylningar jämfört med personer som har en låg fysisk aktivitetsnivå.
 
När forskarna studerade samspelet mellan fysisk aktivitet och långvarig stress, fann de att de personer som led av en hög nivå av långvarig stress minskade sin risk för att insjukna i förkylningar om de var fysiskt aktiva, jämfört med stressade personer som inte var fysiskt aktiva. Detta samband var särskilt utmärkande bland män.
 
För att en person med ett stillasittande jobb ska uppnå den nivå av fysisk aktivitet som minskar risken för att drabbas av förkylningar krävs det att personen är mycket fysiskt aktiv cirka en timme per dag, antingen cyklar till och från jobbet, tränar på gym eller joggar, samt är måttligt fysiskt aktiv ytterligare 3 timmar under dagen till exempel gå ut med hunden, utför hushållsarbete eller leker aktivt med barn.
 
Har man ett aktivt arbete 40 timmar i veckan till exempel tungt kroppsarbete, kommer man också upp i den nivå som krävs för att minska sin risk för förkylningar.
 
De flesta tidigare studier på fysisk aktivitet och infektioner har studerat immunförsvaret hos personer som är extremt fysisk aktiva, till exempel elitidrottare, personer som deltar i maratonlopp, men den aktuella studien omfattar vardagsmotion i den allmänna befolkningen.
 
Doktorsavhandlingen omfattar även studier om intaget av vitamin C och E, följsamheten till de nordiska näringsrekommendationerna och risken för förkylning, samt sömnens påverkan på immunförsvaret.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel