Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2012-09-27

Fibrer och fullkorn minskar risken för tjocktarmscancer

En metaanalys av holländska och brittiska forskare som gått igenom 25 tidigare studier visar att fibrer och fullkornsprodukter kan minska risken för cancer i tjocktarmen.
 
Fibrer och fullkorn minskar risken för tjocktarmscancer

Fotograf: P-O Bergström

Forskarna har gått igenom studier med mer än 2 miljoner deltagare och fann att för varje 10 gram kostfiber och fullkornsprodukter minskade risken för tjocktarmscancer med 10 procent.
 
De som åt 90 gram fullkornsprodukter per dag, vilket motsvarar tre portioner, löpte 20 procent lägre risk att få cancer i tjocktarmen. Om man åt mer fibrer och fullkornsprodukter så minskade risken ännu mer.
 
Forskarna tror att fullkornsprodukter kan hjälpa tlll att få ut cancerframkallande ämnen ur kroppen snabbt. På så sätt minskas tiden som de tillbringar i tjocktarmen.
 
Fullkorn innehåller också välgörande antioxidanter, vitaminer och mineraler. Genom att äta fullkornsprodukter kan man även lättare hålla vikten och minska risken för typ 2-diabetes.
 
Fakta:
Här finns fibrer och fullkorn:
Råris
Fullkornspasta
Fullkornsbröd
Gröt
Havregryn
Fiberrik osötad müsli
Grahamsmjöl
Linfrö
Bönor
Linser
Kli
Vetegroddar
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel