Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/23/2013

Energidryck stör hjärtats rytm och ökar blodtrycket

En ny studie på unga män visar att energidrycker som till exempel Red Bull och Monster kan ge arytmier, störningar på hjärtrytmen, och högt blodtryck.
 
Energidryck stör hjärtats rytm och ökar blodtrycket
De amerikanska forskarna har analyserat material från tidigare publicerad forskning, både observationsstudier och interventionsstudier, för att avgöra hur energidrycker kan påverka hjärthälsan.
 
Deltagarna i studierna omfattade friska, unga personer i åldern 18-45 år.
 
Forskarna använde QT-intervallet för att kunna följa vad som händer med hjärtat när någon dricker nergidrycker som Red Bull och Monster. QT-intervallet beskriver ett segment av hjärtats rytm på EKG. Om QT-intervallet blir förlängt kan det orsaka allvarliga oregelbundna hjärtslag eller plötslig hjärtdöd.
 
I en analys av QT-intervallet för 93 personer som just druckit 1-3 burkar energidryck fann man att QT-intervallet var 10 millisekunder längre jämfört med dom som inte druckit energidryck.
 
- QT-förlängning är förknippad med livshotande arytmier. Upptäckten att energidrycker kan förlänga QT, mot bakgrund av tidigare rapporter om plötslig hjärtdöd, motiverar vidare utredning, säger Ian Riddock, en av forskrna bakom studien.
 
Forskarna såg också ett övertygande samband mellan ett förhöjd blodtryck hos de som druckit energidryck. Det var främst det systoliska blodtrycket, det övre värdet, som ökade.
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
3/16/2016 6:04:01 PM - Emelie
.
Mer en fråga än en kommentar. Jag har druckit minst 1 enrgidryck om dagen under många år. Nu slutade jag tvärt med det då ekonomin inte håller för det. Och nu helt plötsligt har jag jätte lågt blodtryck, mitt blodtryck har alltid legat perfekt fram tills nu. Kan det vara sammankopplat med att jag slutat med energidrickorna?
 
9/18/2015 2:05:44 PM - Lena
energidrycker farliga
Jag svimmade när jag drack energidryck och sedan sprang till tåget. Hjärtat liksom rusade hela kvällen sedan.
 
3/23/2013 1:47:16 PM - Linda
Snabb hjärtrytm
Jag fick som ett galopperande hjärta när jag drack Monster. Aldrig mer. Förbjud dom!
 
Kommentera denna artikel