Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2014-10-11

Socker kan ge minnesproblem

I en studie på råttor fann forskarna att de som drack sockerhaltiga drycker löpte ökad risk för minnesproblem och inflammation.
 
Socker kan ge minnesproblem
Totalt ingick 76 råttor i olika åldrar. De fick inta lösningar med socker eller glukos-fruktossirap, HFCS.
 
Forskarna upptäckte att råttorna som var i tonåren drabbades av minnesproblem och hjärninflammation samt fick pre-diabetes, ett förstadium till diabetes.
 
- Hjärnan är särskilt sårbar för kostintag under kritiska perioder i vår uteckling, som till exempel i tonåren, säger Scott Kanoski, en av forskarna bakom studien.
 
Totalt fick råttorna 35-40 procent från socker eller HFCS. Forskarna testade därefter deras rumsliga minnesförmåga i labyrinter. Man fann att de råttor som var i tonåren presterade sämst på testet. Forskarna tror att det beror på en neuroinflammation i hippocampus.
 
Hippocampus är en del av tinningloben som ligger djupt inne i hjärnan som styr minnet. Personer med Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar har ofta skador på hippocampus.
 
- Att konsumera mycket tillsatt socker kan inte bara leda till viktökning och metabola störningar, utan påverkar även den kognitiva funktionen och inflammationer negativt, säger Kanoski.
 
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel