Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2013-05-13
Uppdaterad: 2015-07-18

Ge hjärnan semester med mental närvaro

Vad sägs om att avvara en vecka eller två för att lära dig att leva i nuet i en rofylld miljö? Om svaret är ja - då är Plum Village något för dig.
 
Ge hjärnan semester med mental närvaro
I ett sagolikt naturskönt område utanför Bordeaux i Frankrike ligger Plum Village. Det är ett mindfulness center som grundades 1982 av den vietnamesiske zenbuddist munken Thich Nhat Hanh.
 
Plum Village är ett kloster där munkar och nunnor bor året om och som öppnas för världen några gånger om året. Det är ett populärt ställe. Människor från hela världen söker sig till Plum Village för att lära sig att fokusera på att leva i nuet, för att bli mer harmoniska och mer medvetna om hur de lever sina liv.
 
Mindfulness
Det finns två huvudtillfällen då man kan besöka Plum Village. Ett på sommaren och ett på vintern. Däremellan har de olika teman, familjeteman exempelvis då man kan ta med sig hela familjen, eller kulturella teman så som "Hiroshima Day".
 
De rekommenderar att man stannar åtminstone en vecka för att kunskapen och sättet att leva ska hinna rota sig. Man måste avstå från rökning och alkohol och man får inte ta med sig icke vegetarisk mat till centret. Reglerna innefattar också att man bara får anlända på fredagar.
 
Mindfulness kommer ursprungligen från zenbuddismen och är en meditationsform som handlar om att leva i nuet. Att vara medvetet närvarande i nuet. När man bäddar sängen, när man diskar, när man tar en promenad. Man styr sitt liv i nuet.
 
Att ha kontroll över nuet leder till kontroll över livet. Det man uppmärksammar här och nu påverkar ens tankar, känslor och handlingar. Man kan styra det man uppmärksammar och på så sätt kan man också styra sina tankar, känslor och handlingar.
 
Dagliga rutiner i nuet
I Plum Village gör man i princip samma saker som man gör hemma. Går, sitter, jobbar och äter. Skillnaden är att man är medvetet närvarande när man gör det. Man fokuserar bara på det man håller på med.
 
Man lyssnar inte på musik samtidigt som man diskar och slänger ett öga på teven som man kanske gjorde hemma. Man försöker väva in mindfulness i vardagens olika aktiviteter så att det blir en naturlig del av livet. Man integrerar meditationen i måltiderna, i promenaderna, när man dricker te med gruppen och så vidare.
 
Alla besökare har möjlighet att hjälpa till i hushållsarbetet, laga mat, städa badrummet, diska, vattna blommorna - för att öva sig i att leva i nuet. Att öva sig att leva i nuet gör man också med hjälp av ljud. Det är inte en helt ovanlig företeelse att man hör klockor ringa i Plum Village och alla besökare helt plötsligt stannar upp, lägger ifrån sig det de håller på med och slutar prata.
 
Den viktiga andningen
Klockljudet är nämligen ett tecken på att människorna ska ägna sig åt att slappna av i kroppen och bli medvetna om sin andning. Genom att stanna upp i det man gör, slappna av och fokusera på andningen känner man så småningom en inre frid, det arbete man utför just då blir meningsfullt och lustfyllt på ett annat sätt.
 
Andningen är ett naturligt inslag i vistelsen. En viktig del i mindfulness. Enligt mindfulness ligger andningen till grund för vår trygghet. Om det är kaos i våra tankar eller i våra känslor så kan man alltid gå tillbaka till andningen för den finns alltid tillgänglig.
 
Om man tappar fotfästet, känner sig vilsen i livet eller är stressad inför en deadline kan man använda sig av andningen för att samla sig och sina tankar och få ett inre lugn.
 
Vistelsen i Plum Village lär bland annat ut möjligheterna att använda andningen på ett positivt sätt. När besökarna sedan kommer hem till sin vanliga miljö så ska de kunna ta till andningen, stanna upp, andas och vara i nuet när telefonen hemma ringer, kyrkklockan ringer, om man hör ambulans signaler eller ett barn som gråter.
 
Man lär sig att genom tre medvetna andetag återfå lugnet och stabiliteten, tryggheten.
 
Gemenskap
En av hörnstenarna i mindfulness centrets filosofi är att sträva efter att skapa en gemenskap och trygghet i gruppen. Man menar att mycket av den smärta som människan känner beror på utanförskap, att inte känna den gemenskap som man skulle vilja känna med människor i vår närhet - våra grannar, arbetskamrater och till och med med vår familj.
 
Man lever avskärmad från omgivningen. Att vara en del av gruppen på mindfulness centret bidrar till gemenskap och tillhörighet, istället för isolering och utanförskap. Man lär sig att hantera varandras goda och dåliga sidor.
 
Man mediterar tillsammans inomhus och utomhus, man delar rum med varandra, lagar mat och äter tillsammans. Det utvecklas en närhet, värme och kärlek som gruppmedlemmarna har med sig resten av livet vart de än är i världen.
 
Så här ser en vanlig dag ut på mindfulness-centret:
5.00 Uppstigning
5.30 Sittande meditation
7.30 Frukost
8.30 Meditation i arbete
10.30 Gående meditation utomhus
11.45 Lunch
12.30 Egen tid
15.00 Diskussion, temeditation
17.30 Middag
19.30 Sittande meditation
21.30 Sova
 
Gående meditation
Att utöva mental närvaro är att leva fullt ut. Det är ett harmoniskt sätt att leva och utföra de dagliga sysslorna på. Ett sätt att komma ett steg närmare detta levnadssätt är de olika meditationsövningarna som man får ta del av i Plum Village.
 
En av dem är gående meditation. Det är en meditationsövning som utgår ifrån var man än går så kan man utöva meditation. Med det menas att man är medveten om att man går. Om fötternas steg mot marken, ljudet som blir när man går.
 
Under meditationen går man för gåendets skull inte för att man är på väg någonstans. Inte för att man har bråttom. Man är närvarande i varje steg man tar. Och om man vill dela med sig av någonting till någon annan under tiden man går så stannar man upp och fokuserar på den andra personen till hundra procent.
 
Sittande meditation
I den sittande meditationen sitter man i Buddha ställning. Man menar att den här meditationsformen har en helande effekt genom att man går in i sig själv och öppnar ögonen för vad som händer där, ser om man är arg, ledsen, kär, lycklig, känner smärta, irritation och så vidare.
 
Sedan ska man observera den förnimmelsen och bara konstatera att den är där utan att dras med i känslan. Man ska låta den komma till en, låta den stanna och till sist - låta den passera.
 
Tanken är att man ska lära sig att observera sina tankar och sina känslor utan att lägga en värdering i dem. Bara acceptera dem som de är.
 
Efter vistelsen
Efter en vecka i Plum Village har man fått utföra olika meditationsövningar, i medveten närvaro har man hjälpts åt i gruppen med de vardagliga sysslorna. Man har lärt sig att hälsa på sina medmänniskor med respekt genom att buga sig framför personen, att samlas för att lyssna på Buddhas lära, den så kallade Dharman, för att efteråt diskutera kring det aktuella ämnet.
 
Man har lärt sig att hantera sin ilska och att vila på rätt sätt. Man kramas på ett nytt sätt - med äkta inlevelse och man har fått möjligheten att komma i kontakt med sin kropp och själ genom avkopplande övningar i naturen.
 
Slutligen har man fått insikt i tystnadens helande effekt, eftersom det efter kvällens sittande meditation är förbjudet att prata fram tills att frukosten är klar dagen efter. Man åker hem som en helt ny människa med helt nya insikter och till fullo avslappnad i både kropp och själ.
 
"Waking up this morning I smile
knowing there are 24 brand new hours before me.
I vow to live fully in each moment,
and look at beings with eyes of compassion."
 
Skrivet av munkarna och nunnorna i Plum Village
 
 
Fakta:
Utdrag ur en sittande meditation:
 
Låt uppmärksamheten återvända till andningen, tillbaka till nuet, var dina tankar än är. Dina tankar kommer att vandra. Och det kan hända många gånger.
 
Lika ofta som det händer, lika ofta kan du mycket varsamt leda tillbaka uppmärksamheten till andningen. Ibland vandrar tankarna iväg ett kort ögonblick, och ibland en längre stund.
 
Det är möjligt att du kommer på dig själv med att kritisera eller anklaga dig själv för att låta tankarna vandra iväg men det är vad tankar gör. Om du har tankar, så kommer dom att vandra.
 
Syftet med att meditera är inte att försöka få tyst i sinnet, förbjuda alla tankar och känslor, eller få ro i sinnet från det som pågår utan helt enkelt att bli medveten om våra sinnesrörelser, vårt tankemönster.
 
Att bli medveten om vad våra tankar gör. Och sedan försiktigt, så snart du upptänker att tankarna vandrat notera vart dom tagit vägen, och vägled dem varsamt tillbaka till andningen. Så om det händer många gånger, vägleder du dem tillbaka lika många gånger. Om och om och om igen. Med nästa inandning, eller med nästa utandning.
 
Under en stunds tystnad kan du kan nu fortsätta att öva på det här sättet på egen hand. (Amfora Training)
 
...............................................................................................................
 
Litteratur för den som vill läsa mer:
 
Vart du än går är du där: medveten närvaro i vardagen, Jon Kabat-Zinn, Natur och Kultur, 2005
 
The miracle of mindfulness, Thich Nhat Hanh, Beacon Press, 1999
 
Being Peace, Thich Nhat Hanh, Parallax Press
 
Old path white clouds, Thich Nhat Hanh, Parallax Press
 
Peace is every step, Thich Nhat Hanh, Parallax Press
 
 
Länk till Plum village
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel