Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2008-01-08

Stressig lunch fara för hjärtat

Medan svensken stressar i sig lunchen sitter fransmannen och njuter av sin.
Efter en jämförande undersökning av svenskars och fransmäns matvanor, utförd av forskare på Sahlgrenska akademin, har man kommit fram till att svenskens sätt att kasta i sig lunchen kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
 
Stressig lunch fara för hjärtat
Svenskar äter sin lunch så snabbt att de riskerar att drabbas av hjärtinfarkt. Detta är slutsatsen som Lena Hulthén, professor i klinisk nutrition vid Sahlgrenska akademin, drar baserat på studier av 1000 svenskars och 1000 fransmäns matvanor.
 
Fransmännen är betydligt bättre på att koppla av och tar längre tid på sig att äta sin lunch.
– När man som fransmännen låter maten sjunka ned kommer blodsockret och insulinet i balans, förklarar professor Hulten för TT.
 
Företagens inverkan
Svenska företag har i stor utsträckning nerbantade lunchraster. Det visar bland annat resultatet av Lunchfrämjandets Lunchvaneundersökning som kom fram till att var tredje yrkesarbetade har kortat sin lunchrast de senaste fem åren.
 
– På många arbetsplatser har man bara en halvtimme på sig att förflytta sig till matsalen, äta och återvända till jobbet, säger Lena Hulthén.
 
De franska lunchvanorna skiljer sig starkt från de svenska. På franska företag ges lunchen stort utrymme och affärernas öppettider är ofta anpassade till lunchrasten.
 
– Fransmännen tar sig tid och sitter gärna och samtalar runt bordet samtidigt som man låter maten sjunka ned. Passerar man en fransk by vid lunchdags så är det fullt på restaurangerna och nästan inga bilar på vägarna.
 
Att äta för snabbt innebär kraftig blodsockerstegring, insulinfrisättning och utsöndring av stressshormoner, vilket innebär att risken för hjärtinfarkt ökar. Frankrike har relativt få hjärtinfarkter vilket brukar förklaras med en nyttigare kost innehållande mer olivolja, frukt och grönsaker.
 
Men enligt Lena Hulthén drabbas även befolkningen i norra Frankrike av färre hjärtinfarkter än svenskarna. Detta trots att de äter mer fett i form av ost och mjölk än genomsnittssvensken.
 
Lunchfrämjandet
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel