Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2008-01-25

Intensiv träning - bra också för äldre

I en ny doktorsavhandling konstateras att intensiv funktionell träning ger god effekt hos äldre personer med funktionsnedsättningar.
Resultaten visar bland annat att de äldre föredrar träning, att de har en uttalad vilja att vara aktiva och att träningen ger positiva effekter.
 
Intensiv träning - bra också för äldre
De effekter som gått att mäta är förbättrad benmuskelstyrka, balans och gånghastighet - främst på lång sikt.
 
- Många deltagare uppfattar också att de blivit mindre trötta och att de kan röra sig säkrare och tryggare. När de beskriver hur de upplevt träningen säger de exempelvis att de klarar saker som de inte kunde innan träningen - exempelvis att kunna gå bättre - och att förbättringarna påverkar aktiviteter i det dagliga livet positivt, säger Nina Lindelöf, doktorand vid Institutionen för hälsovetenskap vid Luleå tekniska universitet.
 
Försöket gick till så att testpersonerna tränade i 45 minuter cirka 2 ggr/vecka. Träningen var till exempel promenader på olika underlag, att kliva upp och ner på en step up-låda, tåhävningar och att ställa sig upp från sittande på en stol.
 
Utöver förbättrad benmuskelstyrka, balans och gånghastighet gav träningen också gemenskap, ökat självförtroende och mentala förbättringar. Kroppsliga begränsningar kan utgöra ett hinder för att träna, medan tro på den egna förmågan och stöd från kunniga tränare underlättar deltagandet.
 
Intensiv träning kan för äldre människor med funktionsnedsättningar innebära att de övervinner begränsningar för att uppnå ökad vitalitet till kropp och själ. Äldre personer med funktionsnedsättning bör erbjudas intensiv, funktionell träning till exempel inom äldrevården och äldreomsorgen.
 
 
Doktorsavhandlingen Effects and experiences of high-intensive functional exercise programmes among older people with physical or cognitive impairment har gjorts i samarbete mellan Luleå tekniska universitet och Umeå universitet.
 
Ytterligare information »
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel