Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2008-10-09

Johannesört hjälper mot depression

Johannesört är lika effektivt mot depression som våra vanliga antidepressiva läkemedel. Det visar ny forskning. Dessutom ger johannesört färre biverkningar.
 
Johannesört hjälper mot depression
Tyska forskare har analyserat 29 studier på johannesört som omfattar cirka 5.000 deltagare. Man jämförde dels johannesört med placebo och dels med läkemedel.
 
Av studierna kunde forskarna dra slutsatsen att johannesört är bättre än placebo och lika effektivt mot depression som dom antidepressiva läkemedel som finns på marknaden idag. Dessutom ger johannesört färre biverkningar än läkemedel.
 
Forskarna påpekar dock att dom flesta studier på johannesört är gjorda i Tyskland. Där är man generellt mer positivt inställd till örtmedicin än i andra länder vilket kan ha påverkat utfallet av studierna.
 
Tänk på att Johannesört kan störa andra mediciners effekt så det är viktigt att rådgöra med sin läkare om man äter medicin. Annars kan det få allvarliga konsekvenser för din hälsa. Johannesört kan störa effekterna av bland annat p-piller, astmamediciner, blodfettsänkare, blodförtunnande och immunhämmande mediciner.
 
Johannesört är godkänt som naturläkemedel av Läkemedelsverket för sömnbesvär och oro. Finns i hälsokostbutiker och apotek. Man kan också köpa johannesört i torkad konsistens och dricka som te.
 
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel