Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2/11/2010

Nypon - superbär som lindrar ledvärk

Det sägs att ett enda nypon ger oss hela dagsbehovet av C-vitamin. Nypon innehåller många nyttigheter och en av dom är GOPO, galactolipid. GOPO har antiinflammatorisk verkan och minskar ledvärk som till exempel artros.
 
Nypon - superbär som lindrar ledvärk
Ledvärk är vanligt redan från 45-årsåldern och drabbar var tredje svensk. Ungefär en miljon svenskar äter idag smärtstillande läkemedel, dom flesta mot artros. Men det är inte riskfritt eftersom biverkningarna är många.
 
Något som däremot är riskfritt är nypon. Nypon har i flera studier visat sig vara effektivt mot ledvärk som till exempel artros och reumatoid artrit. Så bra att man nu vill klassa nyponpulver som läkemedel istället för som naturmedel.
 
Nypon hämmar cancer
Studier vid Sveriges lantbruksuniversitet har visat att nypon även kan hämma delningen av tjocktarms- och bröstcancerceller. Ju starkare nyponkoncentrat desto mer hämmades cancercellerna.
 
Först trodde forskarna att det var C-vitaminet i nyponen som hämmade cancerdelningen, men när man provade med bara C-vitamin, askorbinsyra, så fick man inte alls samma effekt. Troligen är det C-vitamin i kombination med andra ämnen i bären som ger den goda effekten.
 
Nypon innehåller flera viktiga antioxidanter som flavonoider, karotenoider och antocyanider som visat sig vara effektiva mot såväl cancer som hjärt- och kärlsjukdomar.
 
GOPO
En av de aktiva substanserna i nypon är GOPO, galactolipid. GOPO består av fettsyror och sockerarter. Enligt danska forskare så verkar GOPO antiinflammatoriskt och skyddar våra celler.
 
Studier visar att GOPO i nypon kan skydda våra broskceller. Forskare vid Institutionen för kost och hälsa i Basel, Schweiz, har upptäckt att GOPO hämmar dom gener som producerar proteiner och enzymer som tros vara inblandade i uppkomsten av inflammationer och nedbrytning av broskceller. GOPO hjälper även till att producera kollagen och brosk som skyddar lederna.
 
Forskarna tror att nyponpulvret verkar lokalt genom att minska de vita blodkropparnas väg mot inflammationen. När blodkropparna rör sig långsammare minskar smärtan och svullnaden och ledernas rörlighet ökar.
 
Så använder du nypon
Nypon varierar i färg från orange till mörkrött och det finns gott om dom under hösten. Mycket mogna nypon kan ätas råa, men dom är inte särskilt goda.
 
Nypon innehåller extremt håriga frön som måste plockas bort innan man kan äta dom. Halvera nyponen och rensa sedan bort alla håriga frön. Nypon kan torkas och användas till te, nyponsoppa eller så kan man koka chutney på dom.
 
Om du inte vill eller hinner ut och plocka nypon så kan du köpa färdigt nyponpulver, torkade nyponskal eller nyponskalmjöl. Nyponpulver kan blandas med müsli till fil eller yoghurt medan torkade nyponskal kan användas till te, chutney eller marmelad. Av nyponskalmjöl kan du enkelt göra din egen nyponsoppa.
 
Andra hälsofördelar med nypon
Nypon anses vara lika effektivt mot urinvägsinfektioner som tranbärsjuice. Genom sitt höga innehåll av fytokemikalier så stärker nypon immunförsvaret och hjälper till att behålla våra celler unga. Nypon innehåller även mycket folsyra som är särskilt bra för kvinnor som planerar att bli gravida.
 
Satsa på att dricka både nyponsoppa och nyponte så kanske du håller förkylningen borta i vinter, eller strössla över nyponpulver på morgonfilen.
 
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
3/11/2015 12:52:10 PM - ldksfjaö
Hej
heeeeeeeeeej
 
1/26/2015 9:47:25 AM - Billy Jacquet
LitoMove GOPO
var kan detta köpas till ett överkomligt pris?
 
10/9/2014 4:28:59 PM - Ingegerd Hansson
Litomove
Jag har begynnande artros i vänster knä och har haft väldans ont men nu efter en veckas intag med Litomove nyponkapslar så börjar värken försvinna mer och mer. Mår mycket bättre nu.
 
9/22/2014 5:36:03 PM - Liselott Lovén
galaktolipid
Innehåller skalet galaktolipid eller är det hela nyponet som behöver användas för att kunna tillgogdogöra sig gopo. Vänliga Hälsningar från Liselott
 
5/28/2014 11:34:53 PM - Sulfo
Ska man tro på allt i artikeln? Hmmm...
 
3/22/2014 10:16:54 PM - varyag
9 år
född 1927. Fick diagnosen begynnande artros
för 9 år sedan med måttliga besvär. Började efter något år med Litosin som myndigheterna snart började strula med. Namnet ändrades till Litomove. Klar förbättring men besvären återkommer om jag upphör med nyponen. Har provat annat
utan resultat.
 
3/22/2014 10:15:33 PM - varyag
9 år
född 1927. Fick diagnosen begynnande artros
för 9 år sedan med måttliga besvär. Började efter något år med Litosin som myndigheterna snart började strula med. Namnet ändrades till Litomove. Klar förbättring men besvären återkommer om jag upphör med nyponen. Har provat annat
utan resultat.
 
2/23/2014 11:26:58 AM - KIKI HJELM
NYPON
JAG HAR ARTHROSE I KNÄET OCH SKALL OPERERAS, MEN VILL FÖRST PROVA DETTA MED NYPON, HAR PROVAT MYRSYRA MED PROCAIN I SPRUTA MEN DET ÄR 70 € VAR GÅNG, FÖR DYRT FÖR EN PENSIONISTA
 
9/18/2013 10:03:18 PM - Rolf
konservera nypon
Hur går konservering till? Ifall man inte kan torka nyponen i mer än 37 grader?
 
9/2/2013 10:04:11 PM - Britta
Gott!
Fryser nypon och mal ner dom tillsammans med frusna bananer i en Yonanas Glassmaskin.
 
9/2/2013 6:40:30 PM - Britta
Gott!
Fryser nypon och mal ner dom tillsammans med frusna bananer i en Yonanas Glassmaskin.
 
7/31/2013 10:16:26 AM - Ylva Jansson
Skulle vilja läsa några studier om strandnypon
Har du några studier som du kan rekommendera? och var jag kan hitta dem?
 
1/26/2012 2:49:30 PM - ZcZHWgCdMztPcc
xaLFsDdptsdYbCXR
Hekcvua good job. I sure appreciate it.
 
10/18/2011 11:27:51 AM - 2011.10.18 Berit Nilsson
Lito Move
Jag har plågats av smärta sedan 2008 och testat det mesta. När jag efter 3 dagars intag av Lito Move - danska strandnypon blev helt smärtbefriad. Min smärta satt i ljumsken. F.f känner jag att den finns där men det gör inte ont längre. Lito Move har hög halt av GOPO. Jag var väldigt negativ förrut och orkade inte med något utöver jobbet. Det vände samma dag som värken försvann. Det ska intas med kall dryck
 
8/25/2011 9:16:50 PM - ragna
levercancer
Är det bra att dricka nyponte vid levercancer Jag vet att man ska undvika fetter o syrliga frukter men går det bra med nyponte?
 
1/5/2011 8:54:06 PM - Monica Gustafsson
SLE-GOPO?
Var har ni hittat denna fakta om GOPO? Den är mycket bra och jag skulle vilja visa den för min läkare och se om detta kan hjälpa mig med SLE.
 
12/20/2010 4:58:18 PM - Blagojce Stojkoski
GOPO är mycket känsligt
Nopp man skall inte värma upp eller tillsätta nyponpulvret till varma rätter, detta pga att gopo förstörs vid värme. enligt personalen på hälsoteket som jag har talat med så säger dom att man inte skall ha det i mat som är varmare än "fingervarmt" (ca 37g) annars förstör man de hälsosamma effekterna.
 
7/30/2010 10:31:46 PM - Siw Nywall
Nypon
Låter intressant, vill veta mer!
 
6/29/2010 7:33:04 PM - Lennart Wallin
Nypon-GOPO
Jag läste på en förpackning av strandnyponpulver att det aktiva ämnet GOPO inte tål upphettning. Innebär det att man inte skall göra te och andra heta drycker?
 
Kommentera denna artikel