Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2008-10-15

Pektin - lösliga fibrer som skyddar mot cancer

Ny forskning visar att det troligen är pektin som gör att frukt- och grönsaksätare drabbas av cancer i mindre utsträckning än andra. Även tidigare forskning både på människor och råttor har visat att pektin kan hämma cancer.
 
Pektin - lösliga fibrer som skyddar mot cancer
Pektin är lösliga gelebildande fibrer som finns naturligt i frukter, bär och grönsaker. Pektin löser sig i vatten och bildar en trögflytande geleaktig lösning i sin passage genom kroppen.
 
Lösliga fibrer gör att magsäcken töms långsammare och att blodsockret blir stabilare. Pektin kan även sänka kolesterolnivåerna och fungerar som näring åt våra nyttiga tarmbakterier, vilket gör att immunförsvaret stärks.
 
Hämmar cancertillväxt
Ny forskning visar att pektin binder till sig ett protein, Galectin 3 (Gal3), som påverkar cancerutvecklingen. Genom att pektin binder till sig Galectin 3 hämmas cancertillväxten.
 
Tidigare befolkningsstudier som EPIC, European Prospective Investigation of Cancer, har identifierat ett starkt samband mellan intag av mycket fibrer och lägre risk för cancer i mag-tarmkanalen.
 
- För bästa effekt bör vi äta varierat av frukt, grönsaker, bär och fiberrika livsmedel. Att hålla sig till minst fem om dagen är en bra tumregel, säger professor Morris vid Food Research Institute, en av forskarna bakom studien.
 
Nu vill Morris forska vidare och säkerställa hur pektin tas upp i kroppen och påverkar cancercellerna. På sikt hoppas han att forskningen kan leda till funktionella livsmedel med tillsats av bioaktivt pektin.
 
Tidigare forskning vid University of Georgia har visat att pektin kan bromsa tillväxten av prostatacancer. När forskarna utsatte cancercellerna i prostatan för pektin så dog 40 procent av cancercellerna. I råttförsök har man även sett effekt på lungcancer och tjocktarmscancer.
 
Livsmedel som innehåller pektin
Pektin finns i alla växter men innehåll och sammansättning varierar beroende på art, sort, mognad, vävnad och uppväxt.
 
Livsmedel som innehåller mycket pektin är:
  • äpplen
  • citrusfrukter
  • björnbär
  • vinbär
  • morötter
  • ärter
  • blåbär
  • rödbetor
  • kål
  • plommon
  • hallon
  • cornflakes
  • baljväxter
  • potatis
     
    Pektin finns också som tillsats E440 i livsmedel. Tillsatsen är vanlig i sylt, marmelad och bageriprodukter.
     
    Pektin anses även ha en detoxeffekt eftersom det kan föra bort bly från matsmältningskanalen.
  •  
     
    Kommentarer på denna artikel
     
    Inga kommentarer har skrivits än
    Kommentera denna artikel