Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 10/27/2008

Mörklila tomater förlänger livet på cancersjuka möss

Engelska forskare har skapat tomater med högt innehåll av antocyaniner. Genom att tillsätta gener från lejongap har man lyckats skapa antocyaninrika tomater som blev lila i färgen. Det visade sig att de cancersjuka möss som fått lila tomater levde längre jämfört med de möss som fick röda tomater.
 
Antocyaniner är ett naturligt färgpigment hos växter, frukt och bär. Det ingår i antioxidantfamiljen flavonoider som är en fytokemikalie.
 
Antocyaniner finns naturligt i till exempel björnbär, tranbärsjuice, aroniabär, blåbär, aubergine, körsbär, acai och skogsbär. Nu vill forskarna undersöka möjligheten att höja nivåerna av dessa hälsofrämjande föreningar i mer populära frukter, bär och grönsaker.
 
Antocyaniner har i tidigare forskning visat sig ge skydd mot vissa former av cancer, hjärt-och kärlsjukdomar och åldersrelaterade sjukdomar. Det finns bevis på att antocyaniner också har anti-inflammatorisk verkan, kan främja synen och förhindra fetma samt diabetes.
 
Gener från lejongap
Vanliga tomater innehåller höga halter av antioxidanten lykopen. Särskilt bearbetade tomater, som till exempel tomatsås, bidrar till att frigöra lykopen för bästa upptag i våra celler.
 
Forskarna har i denna studie tillsatt två gener från växten lejongap till tomaterna, Delila och Rosea1. Man fann att innehållet av antocyaniner blev högre än vad som tidigare rapporterats såväl i skal som fruktkött. Färgen hos tomaterna antog en mörk intensivt lila färg.
 
I studien undersökte man om dessa förhöjda nivåer hade en positiv inverkan på hälsan hos möss som saknade en särskilt gen, P53. P53 är en viktig gen när det gäller tumörutveckling. Möss som saknar P53-genen utvecklar olika typer av tumörer och dör i ung ålder.
 
I pilotundersökningen såg man att mössen fick avsevärt längre liv genom tillskott av lila tomater jämfört med tillskott av röda tomater. Vid en närmare kemisk analys framgick att dom lila tomaterna hade tre gånger så hög antioxidant-aktivitet jämfört med röda tomaterna.
 
Tillskott av frystorkat tomatpulver
Forskarna gav mössen frystorkat pulver från dom lilafärgade tomaterna eller från röda tomater. Mössen delades in i tre grupper och gavs tre olika dieter: den första gruppen fick vanlig mat, medan den andra gruppen fick tillskott med 10 procent pulver från frystorkade röda tomater och den sista gruppen fick tillskott med 10 procent pulver från lila tomater.
 
Möss som fick pulver från lila tomater visade en betydande ökning av livslängden. De levde i 182 dagar jämfört med 142 dagar för de som fått vanlig mat.
 
 
Ytterligare information »
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel