Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/30/2010

Stillasittande livsstil som ung ökar risken för framtida hjärtsjukdom

En ny studie visar för första gången en tydlig koppling mellan brist på motion i unga år och en ökad risk för åderförkalkning, stroke och hjärtinfarkt senare i livet.
 
Stillasittande livsstil som ung ökar risken för framtida hjärtsjukdom
Anita Hurtig-Wennlöf, forskare i fysiologi vid Örebro universitet, har studerat kärlväggarna på halspulsådern hos friska studenter.
 
– De studenter som var minst fysiskt aktiva hade de tjockaste kärlväggarna medan de som rörde mer på sig hade finare kärl. Och på sikt ökar förtjockade kärlväggar risken för stroke och hjärtinfarkt.
 
Anita Hurtig-Wennlöf har kartlagt hur mycket 89 friska Örebrostudenter i åldrarna 18 till 37 år rör på sig under en vecka. Deltagarna har burit en avancerad stegmätare som noterar varje steg de tar.
 
Med hjälp av ultraljud undersökte forskarna sedan hur studenternas kärlväggar i halspulsådern såg ut. Studien visar tydligt att de som rörde minst på sig hade tjockare kärlväggsstrukturer än de som rörde på sig mer.
 
Byggs upp utan att man märker det
 
– Åderförkalkningen byggs sakta upp utan att man märker det, säger Anita Hurtig-Wennlöf, som presenterar sin ännu opublicerade studie på den europeiska hjärtkonferensen som börjar i helgen i Stockholm.
 
Åderförkalkning orsakas bland annat av att blodfett lagras i kärlväggen och fettet bildar en hård, tjock massa som kallas plack. Det leder till slut till att blodflödet försämras och att vissa delar av kroppen till exempel hjärtmuskeln får för lite blod och syre.
 
Dessutom finns en risk att ett plack brister. Då bildas en blodpropp, som täpper till kärlet så att blodet inte kan passera. Det är oftast det som har hänt när någon drabbas av hjärtinfarkt och vid vissa fall av stroke.
 
Symtom först om tjugo år
Blodfetterna ger energi vid fysisk ansträngning men brist på motion ger istället lätt överskott på blodfetter.
 
– Därför bäddar för lite fysisk aktivitet i ungdomen för sjukdomar som ger symtom först om tjugo, trettio år. Vi bör vänja oss redan som barn att röra på oss varje dag, säger Anita Hurtig-Wennlöf.
 
Det är det vanliga motionsrådet som gäller - minst trettio minuters måttlig fysisk aktivitet per dag. Det motsvarar en rask promenad.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel