Skribent: Mary Juusela
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2009-01-14

En liten teguide

Vinterns mörker och nordliga vindar har anlänt till vårt land. Vad passar då bättre än att kura ihop sig i favoritfåtöljen med en varm kopp te? Nu finns mängder med tesorter att välja bland: grönt te, rött te, vitt te, örtte och svart te. Hur ska man veta vilken tesort som smakar bäst? Tillsammans med teexperten Charlotte Lesche, på Gröna Teimporten, guidar sund dig mellan de olika tesorterna.
 
En liten teguide
Drycken te kommer ursprungligen från Kina. Där har man druckit grönt te i flera tusen år. På 700-talet fortsatte teet sin vandring vidare till Japan. Nästan tusen år senare, under 1600-talet, fick vi i Europa möjlighet att smaka på den varma väldoftande drycken.
 
För ett tiotal år sedan fick Charlotte Lesche höra att grönt te skulle vara hälsosamt. Hon blev nyfiken och provade. Till sin besvikelse tyckte hon att det gröna teet smakade trist, beskt och halmigt. Vändningen kom först några år senare när hon befann sig på en resa till Kina.
 
- I Kina fick jag prova flera fantastiskt goda gröna teer. Utbudet i de kinesiska tebutikerna är enormt. Jag insåg att det är en stor skillnad på te och te, säger hon.
 
Väl hemma specialiserade hon sig på exklusiva kinesiska teer och för två år sedan startade hon nätbutiken Gröna Teimporten.
 
Vad är te?
- Den dryck som korrekt benämns som te härstammar från busken Camellia Sinensis. Det är utav buskens blad som vi får svart, grönt, vitt och oolongte, säger Charlotte Lesche.
 
Örtte kallas däremot vilken dryck som helst som tillreds på samma sätt som te.
 
- Örtte får man när man lägger torkade blad i hett vatten. Det kan vara svart vinbär eller vad som helst. Drycken behöver inte ens innehålla några blad från tebusken, säger hon.
 
Rött te, rooibos te, är heller inte te i egentlig bemärkelse. Sorterna framställs av barken från en sydafrikansk buske.
 
Vilket te är nyttigast?
- Grönt te som innehåller mycket antioxidanter anses vara nyttigast, säger Charlotte Lesche.
 
Hon påpekar att det sällsynta vita teet förmodligen är lika nyttigt, men att forskning saknas kring den vita sorten. I detta massiva utbud av olika sorter av te kan det vara svårt att veta vad som faller bäst i smaken. Enligt Charlotte Lesche är det bäst att prova sig fram.
 
- I Kina och Japan dricker man mest grönt te. I vissa kinesiska regioner och i Taiwan är oolongte vanligast. I Europa och USA är det däremot svart te som går hem, säger hon.
 
Varför anses vitt te vara så fint?
- Vitt te är mycket exklusivt. De finaste sorterna heter Silver Needles eller Silver tip. De görs av handplockade outslagna teblad, bladknoppar, som är silvriga och ludna på utsidan. De smakar lite nötaktig med en naturligt söt smak, säger Charlotte Lesche.
 
Vilken tesort gillar de flesta?
- Det är svårt att vara så generell. Men om man tycker att grönt te är för milt i smaken kan ”halvgröna” oolongteer vara ett omtyckt alternativ. Smaken ligger lite mitt emellan grönt och svart te, säger Charlotte Lesche.
 
Ett sista tips som Charlotte Lesche vill ge till den som tänker bege sig ut i tedjungeln handlar om den viktiga förvaringen.
 
- Te håller sig bäst i rumstemperatur eller något svalare och det ska stå torrt och mörkt. Använd kärl som är täta och inte släpper in ljus, säger hon.
 
Charlottes te tips:
Grönt te:
Lung Ching är den mest kända gruppen gröna teer med karakteristiskt platta blad.
 
Vitt te:
Silver Needles är bäst. White Peony är ett bra alternativ om man vill prova en enklare och billigare sort som ändå är jättegod.
 
Oolong te:
Iron Buddha om man vill att det ska likna mer svart te i smaken. Green Buddha om man vill ha ett lätt fermenterat, nästan grönt, oolongte.
 
Svart te:
Keemun är ett utsökt, milt och mjukt svart te med ren ”tesmak”.
 
Blommande teer:
Både goda och vackra handknutna bollar av te som ”slår ut” när man lägger dem i hett vatten.
 
Fakta:
Te och hälsa:
Te är hälsofrämjande och inom forskning har man sett att te kan förhindra karies, stärka immunförsvaret samt minska risken för hjärtsjukdomar.
 
Grönt te:
Innehåller gott om antioxidanter, särskilt polyfenoler, och växtämnen, som till exempel katechiner. Det höga katechininnehållet, främst EGCG har i studier visat effekt mot cancer. Drick 4-5 koppar per dag. Vid extrema mängder grönt te kan lever och njurar ta skada - så drick max 7 koppar per dag.
 
Grönt te genomgår ingen jäsningsprocess utan torkas bara. Innehåller en del koffein. Grönt te anses även ha antiinflammatorisk och kolesterolsänkande verkan.
 
Svart te
Innehåller bra med antioxidanter. I forskning har man sett att 3 koppar te per dag minskar risken för hjärtinfarkt.
 
En studie från Karolinska Institutet har visat att kvinnor som dricker svart te löper mindre risk att drabbas av äggstockscancer.
 
Rött te, rooibos te
Är i egentlig mening inget te då det kommer från en helt annan buske, en Sydafrikansk buske. Bladen pressas, jäser och torkas. Innehåller rikligt med antioxidanter som är hälsofrämjande.
 
Smakar lite sötare än andra tesorter. Passar bra som kvällste då det inte innehåller något uppiggande koffein eller tein, ett koffeinliknande ämne i te.
 
Roobios te innehåller mindre oxalsyra än andra tesorter och passar därför bra för dom som lätt får njursten. Innehåller särskilda enzymer som motverkar benskörhet, cancer och hjärtsjukdom.
 
Vitt te
Anses som det exklusivaste teét. Kommer från unga blad och blomknoppar på tebusken. Bladen och knopparna genomgår ingen jäsningsprocess utan de torkas direkt efter skörd.
 
Vitt te är nyttigast och innehåller mest immunförsvars-stärkande katechiner, theobromin och andra hälsosamma växtämnen. Vitt te anses bra för munhygien, immunförsvar och virusbekämpning.
 
Teet har en mild smak och brukar gå hem även hos dom som normalt sett inte gillar te. Innehåller mer antioxidanter än grönt te.
 
Här kan du handla te på nätet:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel