Skribent: Kicki Blom
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2012-01-15

Disktrasan – bakteriens bästa vän!

Du torkar av kladdet från bordet, skärbrädan, diskbänken, och hoppsan, lite mjölk på golvet. Dag efter dag finns den där för dig, den lilla tysta trotjänaren disktrasan.
 
Disktrasan – bakteriens bästa vän
Hur tråkig och färglös din gamla trasa än ser ut, så har den ett rikt inre liv. Miljarder och åter miljarder av bakterier lever loppan, och riktig fest blir det när trasan är lagom ljummen och ständigt fuktig. Då kan bakterierna mångfaldiga sitt antal på bara ett dygn.
 
Salmonellan från den smittade kycklingen sprids via handen som torkat bordet, till äpplet som du mumsar på framför tv:n. Och in i munnen. Efter ett till tre dygn har magsjukan blivit ett faktum.
 
Tvål efter toan
En varm och fuktig trasa full av matrester och ett par otvättade händer är idealiska för tillväxten av bakterier.
 
– Vill man att en disktrasa skall hålla sig fräsch så skall man se till att den sköljs ur ordentligt efter användning, och att den sedan hängs luftigt så att den får torka, säger Åsa Johnson, kemist på Analycen.
 
Därefter är bra toaletthygien nyckeln till att slippa tråkiga bakterier i hemmet. Vissa typer av salmonella, campylobakter och den tarmlevande E-colibakterien kan överleva i upp till åtta dagar, och det behövs en relativt liten mängd för att kroppen ska reagera med sjukdom.
 
Ha rutiner
Men det är här din enkla insats kommer in: Bra städrutiner, koka trasan och handtvätt efter toalettbesök eliminerar antalet, och vips håller sig hela familjen frisk och kry!
 
En annan källa för bakterier kan vara dagis, så ha som rutin att tvätta händerna när barnet kommer hem för dagen. Och förstås, lär barnen tidigt att använda tvål efter toan och efter att ha använt disktrasan.
 
Nu kanske du aldrig mer vill ta i din trasa, än mindre torka bordet med den.
 
– Använder man bara sig av det sunda förnuftet är det absolut ingen risk, säger Åsa Johnson. Som att inte använda en disktrasa när den luktar eller för att torka av en skärbräda.
 
 
Källor: Livsmedelsverket, Smittskyddsinstitutet och GP
 
Fakta:
Trastips
 
- Koka eller byt trasan åtminstone en gång i veckan eller när den luktar illa. Gör det till exempel till en rutin att slänga med den och diskborsten i diskmaskinen efter fredagsmiddagen.
 
- Använd trasan enbart till ytor i köket.
 
- Skölj den i kallt vatten efter användning och häng den luftigt så att den torkar.
 
- Torka inte av skärbräda, redskap eller bakbord med trasan. Massor av bakterier blir då kvar på ytan.
 
- Tvätta alltid händerna när du använt din disktrasa.
 
Objudna trasgäster som dör vid kokning
Aeroba bakterier:
Ofarliga men illaluktande och förekommer i hundratals miljoner i var mans trasa.
 
Campylobakter:
Kan förekomma bland annat i fågel- och fläskkött och i opastöriserad mjölk.
 
E-koli:
Tarmlevande bakterie som smittar om man slarvar med tvålen vid handtvätt efter toalettbesök.
 
Enterobakter:
Mycket vanlig jord- och tarmbakterie som försvinner vid tillagning.
 
Salmonella:
Finns i smittat rått kött men försvinner vid tillagning. Stannar dock i trasan där bakterien mår gott i fukt och värme.
 
Stafylokocker:
Förekommer frekvent på människans hud, men bara ett fåtal arter ger sjukdomar.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2015-05-06 01:49:20 - Hawk
Hämnd
En servitris kollega har precis hämnats en
 
2014-11-06 13:22:45 - stisse
trasan o banarne
mycket bra hemsida!!! :-)
 
Kommentera denna artikel