Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2015-05-20

Säg nej och minska din stress

Lär dig konsten att säga nej och minska stressen i ditt liv. Att säga nej kan vara ditt bästa knep för snabb stresshantering.
 
Säg nej och minska din stress
Att säga nej är inte en självisk handling. I själva verket kan det vara det mest positiva som du kan göra för dig, din familj och dina andra åtaganden. När du säger nej, kan du spendera kvalitetstid på saker som du redan har sagt ja till.
 
Att säga nej kan tillåta dig att prova nya saker. Bara för att du alltid hjälpt till på idrottsklubbens årliga fest betyder det inte att du måste göra det för alltid. Att säga nej frigör tid att arbeta vidare med andra hobbies eller intressen.
 
Lär dig att överlåta till andra att hjälpa till. Även om andra inte kan göra saker på exakt samma sätt som du vill, så kan du frigöra tid åt dig själv och på så sätt få en värdefullare fritid.
 
Om att säga nej
Ibland är det svårt att avgöra vilken verksamhet som förtjänar din tid och uppmärksamhet. Använd nedanstående strategier för att utvärdera skyldigheter - och möjligheter - som kommer i din väg.
 
 • Hitta dig själv
  Att säga nej hjälper dig att prioritera de saker som är viktiga för dig. Du kommer att få tid att göra de saker som du verkligen vill göra. Gå igenom dina nuvarande skyldigheter och övergripande prioriteringar innan du åtar dig några nya åtaganden. Fråga dig själv om det nya åtagande är viktigt för dig. Om det är något som du känner starkt för så gör det.
   
 • Väg för- och nackdelar
  Är det ett kort- eller långsiktigt engagemang? Att baka kakor till skolan en eftermiddag tar mycket mindre av din dyrbara tid än att ställa upp som deltagare i skolans insamlingsverksamhet ett helt år. Om du tror att aktiviteten kommer att bidra till stress i ditt liv, särskilt på lång sikt, så tacka nej.
   
 • Släpp skulden
  Om dina vänner ska träffas för en improviserad kväll på stan när du redan har planerat en lugn hemmakväll med din partner, så är det okej att tacka nej. Gör det som du planerat utan att känna skuld och tvång att säga ja. Det kommer bara leda till ytterligare stress i ditt liv.
  Om du har släktingar eller vänner som vill komma över på middag, ta inte på dig hela ansvaret. Beställ hem mat eller kör knytkalas.
   
 • Sov på saken
  Är du frestad av en inbjudan till en utekväll eller att börja spela golf? Ta en dag att tänka över saken och bestäm dig först när du haft möjlighet att bedöma dina nuvarande åtaganden samt den nya möjligheten.
   
  Naturligtvis finns det alltid tillfällen då det inte bara är så enkelt. Här är några saker att tänka på när du behöver säga nej:
   
 • Undvik att hitta på skäl för att slippa undan en skyldighet. Sanningen är alltid bäst när det gäller att säga nej till en vän, familjemedlem eller en arbetskamrat.
   
 • Att säga nej blir inte lätt om du är van vid att säga ja hela tiden. Men att lära sig att säga nej är en viktig del i att förenkla din väg till ett bättre och mindre stressigt liv.
   
  Att säga nej kan vara mycket svårt. Människor med låg självkänsla har ofta svårt att vara bestämda. De tror att de måste möta andra människors förväntan, och det är därför svårt för dem att sätta gränser gentemot andra.
   
  De skäms och känner sig skyldiga när de säger nej. Men att hela tiden göra saker och ting emot sin vilja kan sluta i att man känner sig använd och blir bitter.
   
  Det ska inte behövas någon förklaring för att man säger nej. Det ska räcka med att Nej, jag kan inte göra det just nu eller Nej, jag kan inte vara med på det denna gång, men tack för att du frågade.
   
   
  Källa: Mayoclinic
   
   
 •  
  Det personliga nejet
  "När du sitter och läser en bok eller ser nyheter på teve och din femårige son tycker att du hellre skulle leka med honom, måste du bestämma dig. Antingen säger du ja därför att du hellre vill leka med honom eller också säger du nej därför att du hellre vill se på teve.
   
  - Nej Mikael, jag vill inte leka med dig nu.
  - Varför det?
  - Därför att jag hellre vill se på teve tills nyheterna är slut.
  - Jamen vill du inte leka?
  - Nej, inte nu.
  - Du är dum som inte vill leka med mig!
  - Ja, jag kan mycket väl förstå att du tycker det. Men sån är jag idag.
   
  Känner sig då det stackars barnet inte "avvisat" och kan man överhuvudtaget tillåta sig det? Detta att "känna sig avvisad" är ett klassiskt psykologuttryck som från början beskrev den upplevelse som barn har när deras föräldrar ständigt är känslomässigt otillgängliga. Det medför ofta att barnen hela livet känner sig avvisade varje gång som någon säger nej till dem.
   
  I ovanstående exempel blir inte barnet bortskuffad av en känslokall far eller mor utan får ett varmt och vänligt besked om att den vuxne inte vill leka innan nyheterna är slut. Det gör pojken lite arg och besviken men värre är det inte. På tok går det först när det blir opersonligt:
   
  - Nej! Ser du inte att jag tittar på teve?
  - Varför inte?
  - Det sa jag ju just. Gå ut till mamma!
  - Jamen, vill du inte leka?
  - Nej, har jag ju sagt, och håll nu klaffen! Man kan ju inte höra någonting.
   
  Det är antagligen minnet av eller obehaget i den sista versionen som får en förälder att helst sätta sig mellan två stolar:
   
  - Inte just nu, lillgubben. Pappa ska bara titta på nyheterna. Det tar inte lång stund.
  - Jamen, vill du inte leka?
  - Jo, det är klart att pappa gärna vill leka med dig, men tror du inte du kan leka lite för dig själv? Bara tio minuter så är du en gullunge och sen kommer pappa.
  - Jamen varför vill du bara se på teve?
  - Så mycket tittar jag då inte på teve.
  - Jamen, du ska leka med mig NU!
  - Kan du inte låta mig koppla av en liten stund till så ska jag leka med dig sen. Kanske du kan hitta en bok med en godnattsaga i som vi kan läsa när du lagt dig... Okej då, vad är det som du så gärna vill leka?
   
  Det hela slutar i en halvhjärtad, ljummen samvaro där ingen av parterna får vare sig det han önskat sig eller det han har behov av. Pojken blir frustrerad för att han inte får ordentlig kontakt och den vuxne blir frustrerad därför att han offrar sig utan att belönas med ett nöjt barn.
   
  Frustrerade barn kan inte utvecklas harmoniskt och frustrerade vuxna är alltid på defensiven och har dåligt samvete. Det är glädjen över att kunna ta vara på sig själv och accepterandet av den andra människans rätt att göra detsamma som gör det personliga nejet varmt och fruktbart.
   
  När barn får ett personligt nej lär de sig mycket snabbare att respektera andra människors behov och gränser. De vill inget hellre än att samarbeta med sina föräldrar och kan lätt respektera dem som "personer". Om man istället bestämmer regler och gränser eller hänvisar till ålder och traditioner kommer varje normalt barn att försöka testa deras giltighet - om och om igen.
   
  Medvetenheten om att mamma och pappa menar vad de säger och säger vad de menar är nära nog den bästa och mest hållbara gåva man kan ge sina barn."
   
  Källa: Konsten att säga nej med gott samvete av Jesper Juul, Albert Bonniers förlag
   
   
  Kommentarer på denna artikel
   
  Inga kommentarer har skrivits än
  Kommentera denna artikel