Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2017-02-22

Nyttig mat gynnar läsförmågan

Nyttig mat kopplas till bättre läsförmåga under de tre första skolåren enligt en finsk studie.
 
Nyttig mat gynnar läsförmågan
I studien ingick 161 barn mellan 6-8 år. De följdes upp mellan åk 1-3 i skolan.
 
Kosten analyserades med hjälp av matdagböcker och deras akademiska färdigheter med hjälp av standardiserade tester. Man såg ett samband mellan hur nyttig mat eleverna åt och deras läsförmåga - desto bättre mat desto bättre läsförmåga.
 
Forskarnas resultat kvarstod efter att hänsyn tagits till andra faktorer som kan påverka läsförmågan, till exempel socioekonomisk status, motion och övervikt.
 
Genom att göra hälsosamma val vid varje måltid kan man påverka barnens läsförmåga.
 
Nyttig mat enligt forskarna
- grönsaker
- frukt och bär
- fullkornsprodukter
- fisk
- omättat fett
 
 
Källa: Östra Finlands universitet
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel