Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2017-01-15

Chili ökar livslängden

En ny studie visar att chili kan minska risken att dö i förtid. Man tror att det beror på innehållet av capsaicin.
 
Chili ökar livslängden
Som underlag till den aktuella studien ingick data från en nationell hälso- och näringsstudie (NHANES) där fler än 16000 amerikaner deltog. Deltagarna följdes under 23 år.
 
Forskarna vid University of Vermont kom fram till att regelbunden konsumtion av röd chilipeppar ger en minskad risk att dö i förtid med 13 procent. Man såg att risken särskilt minskade för att dö i hjärtsjukdom eller stroke.
 
Några möjliga förklaringar till detta är enligt forskarna innehållet av capsaicin.
 
Man tror att ämnet capsaicin spelar en roll i cellulära och molekylära mekanismer som kan främja blodflödet i kranskärlen, förhindra övervikt och har antimikrobiella egenskaper som indirekt påverkar tarmfloran positivt.
 
Denna studie bekräftar resultaten från en tidigare genomförd studie i Kina som publicerades 2015.
 
Det finns många studier som påvisar chilipepparns hälsofördelar. Tidigare studier har kommit fram till att chilipeppar bland annat
 
- kan minska risken för blodpropp
- stimulerar blodcirkulationen
- kan minska risken för cancer
- sänker blodtrycket
- ökar ämnesomsättningen
 
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel