Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2016-09-03

Juice bidrar till ett lägre blodtryck

En snabb översyn av forskning med koppling mellan juice och hälsoeffekter visar att juice fortfarande kan vara en del av "fem om dagen".
 
Juice bidrar till ett lägre blodtryck
I England har fruktjuice, på grund av sitt höga sockerinnehåll, riskerat att hamna i skuggan vid rekommendationer om "fem om dagen".
 
"Fem om dagen" är en rekommendation om att vi bör äta fem frukter och grönsaker om dagen. I denna rekommendation har hittills även juice ingått. Då juice innehåller mer socker och mindre fiber än om man äter hela frukten så har en diskussion uppstått huruvida juice ska få vara kvar som rekommendation eller inte i "fem om dagen".
 
Men efter att engelska motsvarigheten till Folkhälsoinstitutet beställt en översyn av forskning kring sambandet mellan hälsa och juice låter man juice få fortsätta vara en del av "fem om dagen" rekommendationen.
 
Anledningen är att översynen visar fördelar med det intag av vitamin C och kalium som juicen ger. Man fann särskilda fördelar hos tonårsbarn.
 
Dessutom såg man ett samband mellan juiceintag och minskad risk för högt blodtryck.
 
I översynen tog man hänsyn till två prospektiva kohortstudier från USA och 13 randomiserade kontrollerade studier. På så sätt fick man en aktuell bild över sambandet mellan intag av fruktjuice och hjärt-kärlsjukdomar. En av de största studierna med 2774 vuxna visade att intag av fruktjuice var associerat med en betydande minskning av högt blodtryck.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel