Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2016-11-22

Korn är bra för hjärthälsan

En ny studie visar att korn reducerar nivåerna av dåligt kolesterol och på så sätt minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom enligt forskarna.
 
Korn är bra för hjärthälsan
Korn visar sig nu ha samma kolesterolsänkande effekt som havre.
 
- Resultaten är viktigast för befolkning med hög risk för hjärt-kärlsjukdom, såsom typ 2-diabetiker, som har normala nivåer av LDL-kolesterol, men förhöjda halter av icke-HDL eller apo B. Korn har en kolesterolsänkande effekt på den totala dåligt kolesterol hos dessa högriskindivider, men kan också gynna människor utan högt kolesterol, säger Dr Vladimir Vuksan, forskare vid St Michaels Hospital.
 
Högt kolesterol och diabetes är viktiga riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom och stroke. Korns positiva effekt på kolesterolet är väldokumenterad och ger lika bra effekt som havre menar forskarna. Korn bör därför ingå som en del i en hälsosam diet.
 
- Efter att ha tittat på bevisen kan vi säga att korn kan jämföras med havre när det gäller effekten för att minska den totala risken för hjärt-kärlsjukdom, fortsätter Dr Vuksan.
 
Korn innehåller mer fiber och dubbelt så mycket protein som havre. De kan användas som kolhydratkälla istället för ris, pasta och potatis eller så kan man baka bröd eller göra gröt av korn.
 
 
Källa: The European Journal of Clinical Nutrition
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel