Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2015-02-16

Medelhavsdiet minskar risken för stroke

En ny studie visar att dom som äter enligt Medelhavsdieten löper mindre risk att drabbas av stroke jämfört med dom som inte följer dieten.
 
Medelhavsdiet minskar risken för stroke
I den aktuella studien ingick data från mer än 104.000 lärare i Kalifornien med en snittålder på 52 år. Deltagarna delades in i fem grupper baserat på hur väl de följde medelhavsdieten.
 
Forskarna fann att Medelhavsdieten minskade risken för ischemisk stroke. Ischemisk stroke orsakas av en blodpropp. Däremot fann man ingen effekt på stroke som orsakas av hjärnblödning.
 
Tidigare forskning har visat att Medelhavsdieten ger lägre risk för hjärtsjukdom, demens och risk att dö i förtid.
 
Medelhavsdieten innehåller mycket frukt och grönsaker, fullkorn, baljväxter, nötter, fisk, fågel och olivolja.
 
Däremot innehåller dieten endast begränsat med rött kött, godis och mättade fetter som finns naturligt i kött, smör och feta mejeriprodukter.
 
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel