Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2016-05-13

Frukt i tonåren minskar risken för bröstcancer

En ny studie visar att ett högt fruktintag under tonåren är förknippad med en lägre risk att drabbas av bröstcancer.
 
Frukt i tonåren minskar risken för bröstcancer
Frukt och grönsaker har hittills uppvisat motstridiga bevis om de kan skydda mot bröstcancer eller inte.
 
Dom flesta tidigare studier som gjorts har bedömt frukt- och grönt intaget hos medelålders eller äldre kvinnor. Dessa studier kan ha påverkats av att det kan vara den period då bröstvävnaden är mest utsatt för cancerframkallande inverkan.
 
En grupp amerikanska forskare ville se om frukt och grönsaker i yngre år kan påverka risken för bröstcancer. De följde 90.000 sjuksköterskor och deras kostintag under 20 års tid.
 
Studien kom fram till att de som åt mer än tre portioner frukt och grönt per dag under tonåren hade 25 procent lägre risk att få bröstcancer i medelåldern.
 
Forskarna kunde se att det var främst en hög konsumtion av äpple, banan, druvor, apelsiner och grönkål i tonåren som förknippades med en minskad risk för bröstcancer. Däremot kunde man inte se något samband mellan intag av fruktjuice och minskad risk.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel