Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2016-06-05

Valnötter minskar risken för cancer

Genom att äta valnötter på regelbunden basis kan risken för cancer i tjocktarmen minska visar en ny studie.
 
Valnötter minskar risken för cancer
Forskarteamet, vid University of Connecticut, kom fram till att möss som dagligen åt valnötter motsvarande 7-10 procent av deras dagliga kaloriintag hade mindre risk för tarmcancer än de som inte fick valnötter.
 
Effekten var mest uttalad hos hanmöss. De hade 2,3 gånger färre tumörer om de fick valnötter till sin kost.
 
Valnötter är packade med nyttig näring i form av fleromättat fett, inklusive omega-3 och omega-6, samt höga nivåer av vitamin E. Tidigare studier har visat att valnötter kan minska risken för hjärtsjukdomar, diabetes och neurologiska sjukdomar.
 
Forskarna analyserade avföringsprover från mössen där man undersökte olika typer av bakterier som lever i tarmsystemet. Man kunde konstatera att valnötter har en probiotisk verkan som hjälper till att bevara tarmen frisk.
 
Fler studier behövs innan man kan fastställa om de cancerskyddande egenskaperna även gäller människor. Forskarna bakom studien väntar dock inte till dess utan äter numera valnötter varje dag.
 
De rekommenderar en daglig dos på 2 msk valnötter.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel