Skribent: Carina Andersson
Publicerad: 2014-07-05
Ökad risk för celiaki i Sverige
En internationell studie vid Lunds universitet visar att risken att få celiaki, glutenintolerans, är störst bland svenska barn.

Fakta:
Här finns glutenfria recept:
Feta- och melonsallad med granatäpple och lime>>
Blåbärspaj LCHQ>>
Kikärter med curry>>
Marockansk morotssallad med ingefära, koriander och chevré>>
Raw food glass>>





Vad är Celiaki - glutenintolerans?
Celiaki innebär att man inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Exempel på symtom är trötthet, diarré, viktnedgång och blodbrist. Obehandlad glutenintolerans har även kopplats samman med benskörhet, depression och försenad pubertet. När en person med celiaki äter gluten skadas tarmluddet vilket gör att förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen förstörs, vilket leder till näringsbrist. I Sverige visar statistik att förekomsten bland småbarn ökar på nytt och att ungefär en procent av den totala befolkningen har utvecklat celiaki. Undersökningar genom screening av normalbefolkningen visar på högre förekomst i yngre åldrar samt att det kan finnas ett stort mörkertal. Det finns inget botemedel mot celiaki, den som drabbats får gå på specialdiet under resten av livet. Läs mer om celiaki: Glutenintolerans en dold sjukdom>>
Kommentarer på denna artikel
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel