Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2016-06-05

Förbättra din matsmältning

Om matsmältningen fungerar dåligt så kan det påverka hela kroppen negativt. Här får du tips på hur du kan förbättra din matsmältning.
 
Förbättra din matsmältning
En väl fungerande matsmältning är viktigt för vår hälsa.
 
Om till exempel protein inte bryts ned fullständigt så kommer det ut i blodbanan och kan orsaka allergiska reaktioner, hudproblem, huvudvärk, infektioner eller till och med psykiatriska störningar.
 
När det gäller fettnedbrytningen så kan en störd funktion att bryta ner fetter leda till brist på livsnödvändiga fettsyror. Det kan i sin tur leda till problem med hjärta, hud, njurar och immunförsvaret.
 
Typiska symtom på en störd matsmältning är gaser, förstoppning, diarré, svullen buk och magsmärtor. Andra tecken kan vara hudproblem, dålig andedräkt, trötthet eller huvudvärk.
 
Så förbättrar du matsmältningen:
  • Ät på regelbundna tider
  • Tugga maten väl
  • Ät varierad, näringsrik och naturlig mat
  • Varva ner före maten. Undvik att äta när du är stressad.
  • Laga mat av färska råvaror
  • Välj ekologiska livsmedel
  • Använd färska örter och kryddor
  • Inför nya livsmedel försiktigt så kroppen hinner vänja sig successivt.
  • Motionera regelbundet
  • Frukter som ananas, mango och papaya innehåller enzymer som bidrar till förbättrad matsmältning.
     
     
    Källa: Tarmen - din hälsa med sjukdomslära, Din hälsa
  •  
     
    Kommentarer på denna artikel
     
    Inga kommentarer har skrivits än
    Kommentera denna artikel