Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2017-01-05

Morötter och apelsiner kan skydda mot demens

Forskare har undersökt hur antioxidanter kan skydda mot demens och Alzheimers sjukdom. Man upptäckte att intag av betakaroten och C-vitamin kan skydda hjärnan.
 
Morötter och apelsiner kan skydda mot demens
Fler och fler lider av glömska, brist på orientering eller nedsatt kognitiv förmåga och allt fler drabbas av Alzheimers sjukdom.
 
Alzheimers är en neurodegenerativ sjukdom som orsakar förändringar i hjärnan. En möjlig orsak till Alzheimers som diskuterats inom vetenskapen är oxidativ stress. Oxidativ stress begränsar utnyttjandet av syre i hjärnan och misstänks därför främja utvecklingen av Alzheimers och andra demenssjukdomar. Man tror att antioxidanter kan verka skyddande mot neurodegeneration.
 
Därför ville tyska forskare undersöka hur hjärnan svarar på antioxidanter. Man ville undersöka halterna av antioxidanterna vitamin C, vitamin E, betakaroten, lykopen och coenzym Q10 i blodet hos patienter med Alzheimers jämfört med en frisk kontrollgrupp.
 
I studien deltog 232 pensionärer i åldrarna 65-90 år. Man delade in dom i en grupp med personer som led av mild demens och en kontrollgrupp. De fick genomgå neuropsykologiska test, besvara frågor om sin livsstil och civilstånd, ta mått och vikt samt samt ta ett flertal blodprover.
 
Resultatet av studien blev att forskarna kunde konstatera att koncentrationen av vitamin C och beta-karoten var betydligt lägre hos patienter med Alzheimers än hos kontrollgruppen. Däremot fann man ingen skillnad mellan grupperna för vitamin E, lykopen och coenzym Q10.
 
Studien har publicerats i Journal of Alzheimers Disease.
 
Fakta:
Exempel på mat med C-vitamin:
  • Citron
  • Apelsin
  • Broccoli
  • Potatis
     
    Exempel på mat med betakaroten:
  • Morötter
  • Spenat
  • Aprikoser
  •  
     
    Kommentarer på denna artikel
     
    Inga kommentarer har skrivits än
    Kommentera denna artikel