Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2016-08-26

Nötter minskar risken att dö i förtid

En daglig dos nötter kan skydda mot död i cancer, hjärtsjukdomar och luftvägssjukdomar visar en ny studie.
 
Nötter minskar risken att dö i förtid
Män och kvinnor som äter minst 10 gram nötter per dag löper mindre risk att dö av de vanligaste sjukdomsrelaterade dödsorsakerna än dom som inte äter nötter. Däremot fann man ingen skyddande effekt vid intag av jordnötssmör.
 
Forskarna fann att risken att dö i respiratorisk sjukdom, neurodegenerativa sjukdomar och diabetes minskade mest följt av cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.
 
I studien ingick över 120.000 holländska män och kvinnor 55-69 år gamla. Nötkonsumtionen bedömdes genom att personerna fick ange hur mycket och hur ofta de åt nötter och jordnötssmör. Deltagarna har följts med hänsyn till dödlighet sedan 1986.
 
Denna studie bekräftar tidigare amerikanska och asiatiska studier som visat att nötkonsumtion minskar risken för död i hjärtsjukdomar. Dessutom kunde man påvisa en minskad risk att dö på grund av cancer, diabetes, luftvägssjukdomar och neurodegenerativa sjukdomar.
 
Forskarna tror att det är innehållet av olika föreningar såsom enkelomättade och fleromättade fettsyror, vitaminer, fibrer, antioxidanter och andra bioaktiva föreningar som bidrar med positiva hälsoeffekter. Anledningen till varför jordnötssmör inte ger minskad risk anser man beror på att jordnötssmör tidigare innehållit transfettsyror som är skadligt för hjärtat. Även saltet tror man bidrar till att minska hälsofördelarna.
 
 
Källa: International Journal of Epidemiology
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel