Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2015-02-01

Intermittent fasta kan förhindra diabetes och hjärt-kärlsjukdomar

En engelsk studie visar att fasta kan hjälpa personer med diabetes, fetma och hjärt-kärlsjukdom. Forskarna har gått igenom forskning inom området och kan bekräfta att det finns stora fördelar med halvfasta.
 
Intermittent fasta kan förhindra diabetes och hjärt-kärlsjukdomar
Intermittent fasta betyder att man fastar ett visst antal dagar i följd eller enstaka dagar under en vecka. Dieten har blivit uppmärksammad som 5:2-dieten, halvfasta eller intermittent fasta.
 
Det finns olika upplägg för intermittent fasta, men de vanligaste är att fasta varannan dag och äta normalt varannan dag eller att fasta två dagar varje vecka och äta normalt resterande fem dagar. Det finns också varianter där man gör den naturliga nattfastan längre, till exempel 16-20 timmar istället för normala 8-12 timmar.
 
Intermittent fasta och forskning
Forskare vid Aston University har gått igenom den vetenskapliga forskning kring olika metoder för intermittent fasta. De valde att titta på fördelar och begränsningar för behandling av fetma, hjärtsjukdomar och typ 2 diabetes vid fasta.
 
I de studier som forskarna gick igenom har halvfasta använts. Halvfasta innebär att man kan äta mat motsvarande ungefär 500 kcal för kvinnor och 600 kcal för män under fastedagarna. Kaloriantalet har varierat lite i de olika studierna.
 
Forskarnas genomgång visar att intermittent fasta kan ge följande fördelar:
 
 • Halvfasta är lika effektiv eller effektivare än att dra ner på kalorierna varje dag för att gå ner i vikt.
   
 • Kliniska prövningar visar att fasta kan begränsa inflammation, förbättra socker- och fettomsättningen och sänka blodtrycket. Fastan förbättrar även ämnesomsättningen och minskar den oxidativa stressen.
   
 • Intermittent fasta kan vända typ 2-diabetes hos vissa personer. Forskarna mätte bland annat förbättring av bukspottkörtelns funktion.
   
 • I djurstudier har man sett att intermittent fasta ger hjärt- och kärlförbättringar som liknar de vid fysisk aktivitet, till exempel förbättrat blodtryck och hjärtfrekvens samt sänkt kolesterol. Fastan kan även hjälpa dem med ischemisk hjärtsjukdom.
 •  
  Fakta:
   
   
   
  Kommentarer på denna artikel
   
  Inga kommentarer har skrivits än
  Kommentera denna artikel