Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2015-02-27

Fasta kan minska risken för inflammation

Vid fasta producerar kroppen en förening som kan blockera processer som har betydelse för inflammatoriska sjukdomar som typ 2-diabetes, åderförkalkning och Alzheimers sjukdom.
 
Fasta kan minska risken för inflammation
Forskare vid Yale School of Medicine har studerat hur immunceller reagerar när de utsätts för diet. Dieterna som testades var fasta, lågkolhydratkost och kalorirestriktion.
 
Man upptäckte att kroppen under dieten producerar en förening som blockerar en del av immunsystemet som är delaktigt i uppkomsten av flera inflammatoriska sjukdomar.
 
Sedan tidigare studier är det känt att fasta och kalorirestriktion minskar inflammation i kroppen. Däremot har det hittills varit oklart hur immunceller anpassar sig till minskad tillgång på glukos och om de kan svara på metaboliter som produceras från fettförbränningen.
 
Genom att arbeta med möss och mänskliga immunceller kunde forskarna följa hur makrofager, speciella immunceller som producerar inflammation, reagerade när de utsattes för ketonkroppar och hur det påverkar inflammasone komplexet. Inflammasone komplexet är en uppsättning proteiner som anses öka risken för flera autoimmuna sjukdomar. De kallas även NLRP3.
 
Forskarna provade att tillsätta metaboliten BHB till möss med inflammatoriska sjukdomar som orsakats av NLRP3 och försöken visade att inflammationen minskade.
 
BHB produceras av kroppen som svar på fasta, högintensiv träning, kalorirestriktion och en kolhydratsfattig ketogen diet.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel