Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2011-12-18

Satsa på en miljövänlig och klimatsmart jul

Intresset för ekologisk mat och för att leva mer klimatsmart ökar och den här julen tippas bli den mest klimatsmarta och miljövänligaste på mycket länge.
 
Satsa på en miljövänlig och klimatsmart jul
Naturskyddsföreningen ger här sina bästa tips för en miljövänlig och klimatsmart jul:
 
1. Ta tåget
Den största klimatpåverkan vi gör i jul är antagligen att vi reser mycket. Att ta tåget är klimatsmart och dessutom mycket säkrare än att köra bil. Om du åker ett av SJ:s alla eltåg är resan miljömärkt med Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval. Att åka expressbuss till julfirandet är också ett miljövänligare sätt att resa.
 
2. Köp ekologisk mat
I år kommer det att finnas ett större utbud av ekologisk julmat än tidigare. Fler grisbönder har ställt om till ekologiskt vilket gör att utbudet av ekologisk julskinka blivit större. Men samtidigt ökar efterfrågan. Välj en KRAV-märkt skinka i första hand.
 
Ekologisk sill och ekologisk nubbe finns också. Vill man ha ett mer klimatsmart julbord så satsa på gröna rätter och mindre kött. Det vilda köttet är också mer klimatsmart.
 
Släng ingen mat - spar och frys in. Det är en av de bästa insatserna för klimatet.
 
3. Köp svensk gran
En vanlig svensk gran är bättre än både ädelgran eller plastgran av PVC. Många granar som säljs här hemma kommer från Danmark, vilket ger långa transporter med stor klimatpåverkan. Fråga var granen är odlad och försök få tag på en närproducerad.
 
Kortare transporter innebär också att granen är färskare och barrar mindre. En ädelgran kräver mer konstgödsel och bekämpningsmedel än vanlig gran. Om du har trädgård kanske du kan satsa på en permanent utegran i trädgården? Du slipper köpa ny gran varje år och sparar både pengar och miljö.
 
Plastgran är inte miljövänlig, inte ens om den används i tio år. Plastgranar tillverkas huvudsakligen i Asien och transporteras tusentals mil för att komma till Sverige. Plasten är stel och skör, därför tillsätter man ofta mjukgörare så kallade ftalater. Vissa ftalater är klassade som hormonstörande och är misstänkt cancerogena. När PVC förbränns kan det bildas giftiga dioxiner som också kan vara cancerogena.
 
4. Återvinn julen
 
Värmeljus: Varje svensk förbrukar i genomsnitt 33 värmeljus/år. Ljusen räknas som förpackningar och ska slängas bland metallförpackningar på återvinningsstationen Återvinning av alla värmeljusbehållare motsvarar utsläpp av tusen ton koldioxid per år.
 
Julklappspapper: Samla allt papper från paketöppningen och lägg det i insamlingen för pappersförpackningar eller återanvänd det själv. Paketsnören och annan mjukplast slängs i insamlingen för plastförpackningar.
 
Glas: Sillburken, andra glasburkar och flaskor ska lämnas i glasåtervinning och locket på burkarna i metallåtervinningen. Glas är energikrävande att tillverka så återvinningen bidrar till minskad klimatpåverkan.
 
Lampor: Alla trasiga smålampor från julgransljusens, elljusstakar, luciakronor etc. lämnas som el-avfall på återvinningscentralen.
 
Matavfall: Bor du i en av de 125 kommuner i landet som samlar in källsorterat matavfall, kan du bidra till att dina rester tas omhand på bästa sätt. I vissa kommuner blir dom till biogas som ger energi.
 
5. Spara energi
Den bästa insatsen vi kan göra för klimatet är att minska på vår energianvändning. Det är nämligen den sista energi vi använder som är den smutsigaste.
 
All energi från den nordiska marknaden som blir ”över” exporteras till övriga Europa där den kan ersätta kolkraftsel. Så släck lampor när du går ut.
 
Använd LED-lampor (lysdiodlampor) i julbelysningen.
Sätt timer på julbelysningarna så de inte står på mitt i natten och mitt på dagen när det är ljust.
Slå ifrån digitalbox och TV helt när de inte används (ej i standby-läge).
Ladda apparater bara den tid som behövs.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel