Skribent: Carina Andersson
Publicerad: 2009-06-16
Maten som håller dig frisk
Numera vet vi att mat och hälsa är starkt förknippade med varandra. I boken "Maten som botar" får vi reda på vilken mat som hjälper oss att hålla oss friska och minska risken för sjukdomar.
Per-Ove Lind är läkaren med stort intresse för mat och hälsa. Han föreläser och har skrivit ett antal böcker om sambandet mellan mat och hälsa.
I sin senaste bok "
Maten som botar - minska risken för sjukdomar och håll dig frisk" beskriver han ingående olika livsmedel och dess goda egenskaper. Boken är lättläst och fungerar bra som ett uppslagsverk.
28 livsmedel som håller dig frisk
ApelsinInnehåller antioxidanter och C-vitamin som minskar risken för hjärtsjukdomar och cancer. Ät en om dagen.
AvokadoInnehåller enkelomättat fett, antioxidanter och E-vitamin. Avokado minskar risken för dåliga blodfetter, är bra för hjärtat, minskar risken för prostatacancer och är bra för synen. Ät några gånger i veckan.
BlåbärInnehåller gott om antocyaniner, en sorts antioxidanter. Är bra för cancer, demens, synen, diabetes, hjärtat och magsår. Ät varje dag, till exempel på frukostflingorna.
BroccoliInnehåller svavelhaltiga ämnen, glukosinolater, som anses minska risken för cancer, särskilt lungcancer. Ät ett par gånger i veckan.
BönorInnehåller järn och kostfibrer. Är bra för blodbrist, förstoppning, cancer i tjocktarmen. Ät en gång i veckan.
GranatäppleInnehåller starka antioxidanter, särskilt flavonoider. Minskar risken för åderförkalkning och prostatacancer. Ät 2-3 gånger per vecka.
GrönkålInnehåller C-vitamin, kalium och järn. Minskar risken för cancer. ät 2-3 gånger per vecka.
HavreInnehåller betaglukaner och kostfibrer. Sänker blodfett och är bra för tarmfunktionen. Ät varje dag.
KakaoInnehåller flavonoider, särskilt flavanol. Är bra för hjärtat. Drick en kopp kakao per dag.
KronärtskockaInnehåller cynarin, canaropikrin och flavonoider. Är bra för magkatarr och sänker blodfetterna, ät 1-2 gånger per vecka.
LaxInnehåller omega 3 och den kraftiga antioxidanten astaxantin. Är bra för hjärtat. Ät lax och andra feta fiskar 3-4 gånger per vecka.
LinfröInnehåller alfalinolensyra, omega 3, växtslem, lignan, ett växtöstrogen. Bra mot förstoppning och blodfetter. Ät varje dag.
MakrillInnehåller omega 3 och D-vitamin. Bra för kalcium och motverkar osteoporos (benskörhet). Ät 3-4 gånger i veckan.
OlivoljaInnehåller enkelomättat fett och skvalen. Är bra för hjärtat och minskar risken för cancer. Ät varje dag.
PepparmyntaInnehåller den flyktiga oljan mentol. Bra för magbesvär, förkylning, hosta och muskelvärk. Drick mintte vid behov eller använd mintsalva.
RapsoljaInnehåller omega 3 och omega 6. Bra för hjärtat. Ät varje dag.
RågInnehåller arabinoxylan, lignan (växtöstrogen). Bra för blodfetter, minskar risken för cancer, särskilt i tjocktarmen. Ät varje dag.
RäkorInnehåller antioxidanter, omega 3 och selen. Bra för hjärtat, liksom sill och lax. Ät 1-2 gånger i veckan.
RödbetaInnehåller betanin. Sänker högt blodtryck. Ät 1-2 gånger i veckan.
SojaInnehåller växtöstrogen, isoflavonoider, sojaprotein. Minskar klimakteriebesvär och är bra mot cancer och blodfetter. Ät 2-3 gånger i veckan.
SvampInnehåller lentinan. Bra mot cancer. Ät 1-2 gånger i veckan.
TeInnehåller flavonoider. Bra för hjärtat. Drick varje dag.
TomatInnehåller lykopen, en karotenoid. Bra för hjärtat. Minskar risken för prostatacancer och reglerar blodtrycket. Ät en om dagen.
ValnötterInnehåller omega 3, omega 6, antioxidanter som E-vitamin och flavonoider. Bra för blodfetter och hjärtat. Ät några stycken varje dag.
Vin, vindruvorInnehåller starka antioxidanterna resveratrol och procyanidin. Bra för hjärnan och hjärtat. Ät blå vindruvor flera gånger i veckan, drick ett glas rött vin till middagen.
VitkålInnehåller svavelhaltiga ämnen, liksom broccoli och grönkål. Minskar risken för cancer. Ät 2-3 gånger i veckan, gärna som råkostsallad.
VitlökInnehåller allicin och andra svavelhaltiga ämnen, flavonoider och saponiner. Bra för hjärtat och blodfetter. Minskar risken för cancer. Ät 2-3 gånger i veckan.
ÄppleInnehåller flavonoider, pektin. Bra för hjärtat, blodsocker, blodfetter samt minskar risken för cancer. Ät ett om dagen.
Fakta:
Köp boken
Kommentarer på denna artikel
2012-01-29 07:16:00 - WRVzdLpAcUsgFoTB
qIBYuUzPCovlEwElI
Deep thinking - adds a new dmniesoin to it all.
2012-01-29 06:17:16 - juiTnheMEHF
PDJMeEgRJcaOKDZmCYD
Hey, that post leveas me feeling foolish. Kudos to you!
2012-01-27 18:34:41 - COIHMoSOPsv
haTBHrJNspWF
Inte roilgt när man känner sig ur gängorna. Hoppas det känns bättre snart och att energin återvänder.Kram
2012-01-27 10:37:36 - JNRezlLt
ROqQXrYhvmDGIrEnzi
Kudos to you! I hadn't tohguht of that!
2012-01-26 13:03:02 - yInLlaFqNGOC
sMrGlCKDnrbbXKCdymS
Woot, I will ceratinly put this to good use!
2009-09-02 12:42:55 - benkt@privat.t3.se
mat
ok
Kommentera denna artikel