Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2015-06-01

Akrylamid - ett fortsatt hälsoproblem

Analyser under 2014 visar att flera livsmedel fortfarande har höga halter av akrylamid. Det gäller särskilt förstekta pommes frites, chips och kex.
 
Akrylamid - ett fortsatt hälsoproblem
Akrylamid bildas naturligt i livsmedel vid kokning, grillning, bakning och stekning i temperatur över 120 grader.
 
Det bildas särskilt i stärkelserika produkter som chips, pommes frites, kex, potatis, bröd och bakverk. Ämnet anses vara cancerframkallande och kan skada arvsmassan.
 
Nivåerna av akrylamid är beroende av många parametrar, till exempel råvara, odlingsförhållanden, förvaring och tid och temperatur. EU myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) väntas publicera en slutlig riskbedömning av akrylamid under sommaren 2015.
 
Så minskar du risken för akrylamid
  • Ät varierat
  • Undvik stekt och friterad mat
  • Minimera intaget av rostat bröd och/eller minska rostningstiden
  • Tillaga mat på lägre temperaturer
  • Undvik bränd mat
     
  •  
    Fakta:
    Akrylamid i livsmedel år 2014
    Nedanstående medelvärden är uppmätta i norska livsmedel under 2014. Halten anges i milligram akrylamid.
     
  • Chips 895
  • Fries med hamburgerkedjor 478
  • Kex 323
  • Frysta pommes frites för tillagning hemma 189
  • Spannmål 134
  • Knäckebröd 128
  • Bröd 31
  • Müsli 25
     
    Källa: Direktoratet för hälsa
  •  
    Läs mer om akrylamid:
     
     
    Kommentarer på denna artikel
     
    Inga kommentarer har skrivits än
    Kommentera denna artikel