Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2016-12-06

Karragenan försvinner från ekomat 2018

I USA har man beslutat att karragenan ska uteslutas från ekologiska livsmedel år 2018. Hur det blir i andra länder återstår att se.
 
Karragenan försvinner från ekomat 2018
Karragenan används i produkter som till exempel modermjölksersättning, charkuterier, kapslar, mejeriprodukter och alternativ till mejeriprodukter.
 
Vid en omröstning på National Organic Standards Board (NOSB) beslutades att karragenan ska tas bort som en godkänd tillsats i ekologiska livsmedel. Detta omfattar livsmedel som produceras av amerikanska bönder.
 
Som bevis för att karragenan inte hör hemma i ekomat hade man mer än fyrtio års forskning som samlats in från flera laboratorier runt om i världen. Dessa visar bland annat att konsumenter som regelbundet får i sig karragenan uppvisar gastrointestinal inflammation och högre frekvens av tarmskador, sår och även maligna tumörer.
 
Karragenan framställs ur en viss sorts rödalg och används som förtjockningsmedel i livsmedel och kallas även E407.
 
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel