Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2017-06-08

Läsk ökar risken för insulinkänslighet

Dom som regelbundet dricker sockerhaltiga drycker ökar risken att få diabetes typ 2.
 
Läsk ökar risken för insulinkänslighet
En ny studie visar att risken för prediabetes ökar med 46 procent om man dricker motsvarande en burk läsk per dag.
 
Forskarna såg inte samma samband mellan lightläsk och prediabetes. Det finns dock tidigare studier som gett annat resultat så fler studier behövs innan man kan dra några slutsatser kring lightläsks påverkan eller inte.
 
- Även om vår studie inte kan fastställa orsakssamband visar våra resultat att intag av sockerrika drycker ökar risken för att utveckla tidiga varningstecken för typ 2-diabetes. Om livsstilsförändringar inte görs kommer individer med prediabetes att utveckla diabetes, säger Nicola McKeown, forskare i nutritionsepidemiologi vid USDA HNRCA.
 
Forskarna rekommenderar att vi begränsar intaget av sockerhaltiga drycker och ersätter det med vatten eller osötat kaffe och te.
 
I den aktuella studien ingick 1.685 medelålders vuxna som följdes under period av 14 år. Deltagarna rapporterade sitt kost och dryckesintag löpande under åren. Sockerhaltiga drycker definierades som läsk och saft. Fruktjuice ingick inte i begreppet.
 
Även tidigare studier har funnit samband mellan regelbunden konsumtion av sockerhaltiga drycker och ökad risk för typ 2-diabetes.
 
 
Källa: Tufts University
 
Fakta:
Så mycket socker innehåller olika drycker
Nedan är exempel på sockermängd i olika drycker per 100 ml
 
Saft 9,5-12,1 g
Äppeljuice 10,2 g
Cider 10,1 g
Blåbärssoppa 9 g
Pucko 8,8 g
Nypondryck 8,6 g
Apelsinjuice, 8, 4 g
Coca-cola 8,1 g
Nektar 7,4 g
Lingondricka 7 g
Färskpressad apelsinjuice 5,5 g
Lättmjölk 5 g
Loka crush 5 g
Morotsjuice 4,7 g
Havredryck 4 g
Tomatjuice 3,2 g
Färskpressad citronjuice 1,6 g
Mellanöl 0,3 g
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel