Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2017-06-01

Blåbär och jordgubbar skyddar hjärtat

Genom att äta blåbär och jordgubbar tre gånger i veckan minskar du risken för att få hjärtsjukdomar.
 
Blåbär och jordgubbar skyddar hjärtat
Studien vid Harvard Medical School har använt underlag från 93.600 kvinnor som följdes under 18 år. Kvinnorna var i åldrarna 25 till 42 och de rapporterade löpande vad de åt och hur mycket.
 
Forskarna såg att det fanns ett samband mellan jordgubbar och blåbär och risk för hjärtsjukdom. De som åt minst blåbär och jordgubbar löpte högre risk för hjärtinfarkt jämfört med de som åt mest. De som åt mest hade 34 procent mindre risk att drabbas av hjärtinfarkt.
 
För att kunna tillgodogöra sig bärens effekter bäst för hjärtat bör man, enligt forskarna, äta tre eller fler portioner blåbär eller jordgubbar per vecka. En portion motsvarar ungefär 1 dl bär.
 
Anledningen till att forskarna valde att titta på jordgubbar och blåbär är att de innehåller gott om kemiska föreningar, så kallade antocyaniner som ingår i gruppen flavonoider. Tidigare forskning har visat att antocyaniner har flera positiva effekter i kroppen. De ger lägre blodtryck och gör blodkärlen mer elastiska.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel