Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2018-02-12

Minska risken för stroke med citrus

Antioxidantföreningar i citrusfrukter kan minska risken för stroke med närmare 20 procent.
 
Minska risken för stroke med citrus
I den aktuella studien ville forskarna undersöka flavonoider och deras inverkan på risken för att få stroke.
 
Flavonoider är en antioxidantförening som tidigare visat sig ge hälsofördelar. De fungerar bland annat antiinflammatoriskt och kan förbättra blodkärlsfunktionen. Flavonoider finns bland annat i frukt, grönsaker, mörk choklad och rödvin.
 
Man använde data från en känd stor amerikansk studie, Nurse Health Study. Totalt ingick 69.622 kvinnor som följdes under 14 år och som löpande fick rapportera sitt matintag, med detaljer om frukt- och grönsakskonsumtion.
 
Forskarna kom fram till att de kvinnor som åt stora mängder flavanoner från citrusfrukter hade 19 procent lägre risk för stroke än de som åt mindre mängder citrusfrukter.
 
I studien kom flavanonerna främst från apelsiner och apelsinjuice (82 procent) samt grapefrukt och grapefruktjuice (14 procent).
 
 
Källa: Journal of American Heart Association
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel