Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2017-02-15

Rökning och inaktivitet ökar risken att dö i hjärt- och kärlsjukdom

En svensk studie visar att efter rökning så är det en inaktiv livsstil som dödar flest i hjärt- och kärlsjukdom.
 
Rökning och inaktivitet ökar risken att dö i hjärt- och kärlsjukdom
Studien är utförd på 792 medelålders män som följdes under 45 års tid.
 
Syftet med studien var att forskarna ville undersöka sambandet mellan riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom och risken att dö.
 
- Fördelarna med att vara fysiskt aktiv under en livstid är tydliga. En låg fysisk kapacitet är en större risk för död än högt blodtryck eller höga kolesterolvärden, säger Dr Per Ladenvall, forskare på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
 
Männen i studien fick göra konditionstest för att man skulle få en uppfattning om deras aktivitetsnivå. Utöver konditionstest gjordes även andra fysiska undersökningar ungefär vart 10:e år. Man delade in deltagarna i grupper utifrån deras konditionsnivå.
 
Studien visar att risken att dö minskade ju mer vältränad en person är. För att fastställa konditionsnivån använde man sig av VO2 max-tester.
 
En låg konditionskapacitet var associerad med ökad risk att dö i förtid. Sambandet mellan fysisk kapacitet och alla orsaker till död graderades och den starkaste risken att dö hade de som hade sämst kondition.
 
Det enda som är farligare än att vara inaktiv är rökning konstaterar forskarna. Rökning ökar risken att dö i hjärt- och kärlsjukdom mest av allt.
 
- Vi har kommit långt genom att minska på rökningen Nästa stora utmaning är att hålla oss fysiskt aktiva och att minska den fysiska inaktiviteten som att sitta still för länge, avslutar Per Ladenvall.
 
Källa: European Society of Cardiology
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel