Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2017-02-26

Choklad minskar risken för demens

Äldre som äter choklad minskar risken för demens och annan kognitiv funktionsnedsättning.
 
Choklad minskar risken för demens
Choklad är bra för hjärnan konstaterar portugisiska forskare vid universiteten i Porto och Lissabon.
 
Forskarna undersökte och följde 531 friska män och kvinnor i pensionsåldern. Deltagarna fick genomgå en undersökning för att mäta kognitiv funktion, hjärnans förmåga att uppfatta, bearbeta och använda information. Efter fyra år fick de göra samma undersökning igen.
 
Man kom fram till att de deltagare som åt choklad hade 40 procent lägre risk för kognitiv svikt än övriga deltagare. Då tog man även hänsyn till andra faktorer som kan påverka hjärnhälsan, till exempel ålder, utbildning, rökning, alkoholvanor och fysisk hälsa.
 
Innehåller hälsoämnen
Tidigare studier har visat att kakaobönor innehåller hälsoämnen som till exempel flavonoider, epikatechin och alkaloid teobromin. Dessa substanser bidrar med en bitter smak vilket gör att vissa tillverkare väljer att avlägsna dessa ämnen från kakaoprodukter.
 
Epikatechin är en antioxidant som motverkar oxidation i kroppen, det kan liknas vid förfall och åldrande. Teobromin påminner om koffein men har en svagare effekt.
 
I den aktuella studien gjorde forskarna ingen urskiljning mellan mörk eller ljus choklad. Mörk choklad innehåller mer kakao och mindre socker vilket ger mer av de nyttiga ämnena. Ljus choklad innehåller mer mjölk och socker och därmed mindre av de nyttiga ämnena från kakaobönan.
 
Källa: Journal of Alzheimers disease
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2017-02-26 11:08:19 - Inger
Choklad minskar risken för demens
Låter verkligen toppen TACK älskar choklad
 
Kommentera denna artikel