Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2017-03-06

Kaffe med kakao förbättrar uppmärksamheten

En ny studie visar att det kan löna sig att blanda varm choklad med kaffe.
 
Kaffe med kakao förbättrar uppmärksamheten
Forskare vid Clarkson University undersökte hur kaffe och choklad påverkar hjärnans funktion och kapacitet. De tittade på hur varm choklad påverkade uppmärksamhet, motivation att utföra kognitivt arbete och känslor av ångest, energi och trötthet.
 
Under nästan ett års tid utfördes dubbelblind tester. Deltagarna delades in i olika grupper där de fick antingen varm choklad, varm choklad med koffein, koffein utan choklad eller placebo med varken koffein eller kakao. Sedan fick de utföra en mängd tester så att forskarna kunde utvärdera deras kognitiva förmåga och humör.
 
Man kom fram till att kakao ökar blodflödet till hjärnan vilket ökar kognition och uppmärksamhet. Man såg också att endast koffein kan öka ångest, medan kakao dämpar ångesten.
 
Resultaten av testerna är lovande och visar att kakao och koffein kan vara ett bra val för studenter och andra som behöver förbättra sin uppmärksamhet. Forskarna kommer göra fler studier, bland annat en där de ska se om det blir någon skillnad om det är naturligt eller syntetiskt koffein.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel