Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2017-09-30

Färsk frukt minskar risken för stroke och hjärtinfarkt

Ät 100 gram färsk frukt per dag och minska risken att dö av stroke eller hjärt- och kärlsjukdom.
 
Färsk frukt minskar risken för stroke och hjärtinfarkt
Detta visar en sjuårig studie med en halv miljon kinesiska deltagare. Ingen av deltagarna hade någon hjärt-och kärlsjukdom eller stroke i början av studien.
 
Frukt innehåller gott om kalium, kostfiber, antioxidanter och olika aktiva föreningar.
 
I studien kunde man konstatera att det finns ett samband mellan fruktkonsumtion och att inte röka, utbildning, lägre blodtryck och lägre blodsocker.
 
Slutsatsen av studien, efter justering för kända riskfaktorer för stroke och hjärt-kärlsjukdom, är att dom som äter 100 gram färsk frukt per dag löper 33 procents lägre risk att dö i hjärt-kärlsjukdom eller stroke än de som inte äter färsk frukt.
 
Resultatet gällde både män och kvinnor. Fruktintaget bland deltagarna bestod främst av äpplen och apelsiner.
 
Källa: University of Oxford
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel