Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2017-08-15

Behåll hjärta och kärl friska

Hjärt- och kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och den enskilt största riskfaktorn är att risken att drabbas ökar ju äldre vi blir.
 
Behåll hjärta och kärl friska

Fotograf: sund.nu

Experter inom hjärt- och kärlhälsa har sammanställt vad vi kan göra för att minska risken för att få problem med hjärta och kärl. Nedan är de viktigaste insatserna:
 
Motion
Regelbunden konditionsträning stärker hjärta och kärl. Prova gärna högintensiv intervallträning som är en snabb genväg till bra kondition.
 
Mat
Ät varierat och hälsosamt med inspiration från Medelhavet. Inkludera olivolja, grönsaker, bönor, frukt, nötter och bär i din dagliga kost och dra ner på köttet. Prova gärna periodisk fasta och ät prebiotisk mat. Att dra ner på saltet anses fortfarande viktigt.
 
Stress
Försök att hitta en balans i tillvaron. Stress behöver inte vara av ondo, men för att klara stress måste man hitta sätt att återhämta sig. Motion är en bra stressdämpare liksom meditation och avslappningsövningar.
 
Undvik rökning
Rökning ökar risken för lungsjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar som kärlkramp i benen, åderförfettning, stroke och hjärtinfarkt.
 
Håll normalvikt
Genom att undvika övervikt minskar du risken för sjukdomar som diabetes typ 2, högt blodtryck och att fettet lagras kring buken.
 
Begränsa intaget av alkohol
Även om det förekommer studier som påvisat att 1-2 glas rödvin/dag kan vara bra för hjärthälsan så är de negativa effekterna av alkohol fler. Välj svartblå ekologiska vindruvor istället för vinet.
 
 
Källa: American Physiological Society
 
Fakta:
Sjukdomar i hjärta och kärl
Högt blodtryck, förtjockning av kärlen, åderförkalkning, blodpropp och högt kolesterolvärde är något som byggs upp under flera års tid. Till slut innebär dessa riskfaktorer hjärtinfarkt eller stroke.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2017-08-22 13:36:31 - THERESA WILLIAMS
Jag behöver min Ex tillbaka
Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag Mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, kastade han stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningsgivaren som hjälpt mig med mitt eget problem. Email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
 
1) Kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) bindande stavning
6) Breakup Spells
7) Förvisa en tidigare älskare
8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
Genom {drogunduspellcaster@gmail.com}
 
Kommentera denna artikel