Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2017-07-23

Omättat fett bättre om du vill ha ett långt liv

En hög konsumtion av mättat fett och transfetter kopplas till ökad risk att dö i förtid jämfört med samma mängd från kolhydrater. Att välja omättat fett kopplades till minskad risk att dö i förtid.
 
Omättat fett bättre om du vill ha ett långt liv
I studien undersökte forskarna fetters hälsopåverkan. De kom fram till att omättat fett är mest positivt för hälsan och livslängden.
 
Man rekommenderar ett byte från mättade fetter som smör, ister och fett i rött kött till omättade fetter från vegetabiliska livsmedel, till exempel olivolja, rapsolja och sojaolja.
 
-Det har varit utbredd förvirring inom det biomedicinska samhället och allmänheten under de senaste åren om hälsoeffekterna av vissa typer av fett i kosten. Denna studie visar viktiga fördelar med omättade fetter, särskilt när de ersätter mättade fetter och transfetter, säger Dong Wang, doktorand, vid Harvard Chan School och forskare i studien.
 
Totalt ingick 126,233 deltagare från två stora långtidsstudier. Deltagarna hade under 32 år besvarat enkätfrågor om sin livsstil, kostintag och hälsa med ett intervall på 2-4 år.
 
Transfett är värstingen
Under uppföljningen dog 33,304 personer. Forskarna undersökte sambandet mellan olika typer av fetter i deltagarnas kostvanor och de som dog under studieperioden. De undersökte även sambandet med dödsfall på grund av hjärt-kärlsjukdom, cancer, neurodegenerativa sjukdomar och sjukdomar i luftvägarna.
 
Man kom fram till att olika typer av fett hade olika koppling till dödlighet. Transfett hade den mest betydande negativa effekten på hälsan.
 
För varje 2 procent högre intag av transfetter var associerat med 16 procent högre risk att dö i förtid under studieperioden.
 
Omättat fett bäst
Ett högre intag av mättat fett var också kopplat till ökad risk att dö. Forskarna jämförde mättat fett intaget med samma mängd kalorier från kolhydrater och kom fram till att varje ökning av mättat fett intag på 5 procent ökade risken att dö med 8 procent.
 
Omvänt kunde man se att omättat fett, både fleromättat och enkelomättat, kopplades till 11-19 procent lägre risk att dö i förtid jämfört med samma antal kalorier från kolhydrater.
 
Forskarna undersökte även hälsosambandet och kom fram till följande
 
• Människor som åt omättat fett, särskilt fleromättat, hade signifikant lägre risk att dö totalt sett.
 
• Intag av omättat fett gav lägre risk att dö av hjärt- och kärlsjukdom, cancer, neurodegenerativa sjukdomar och luftvägssjukdomar jämfört med dom som åt mycket mättat fett.
 
• En minskad risk för hjärt- och kärlsjukdom för dom som ersatt transfett och mättat fett med omättade fetter.
 
• Ett byte från mättat fett till kolhydrater gav endast något lägre risk att dö i förtid. Att byta det totala fettintaget mot kolhydrater visade samband med något högre risk att dö i förtid.
 
- Vår studie visar vikten av att ta bort transfetter från kosten och att ersätta mättat fett med omättade fetter. I praktiken kan detta åstadkommas genom att ersätta animaliska fetter med flytande vegetabiliska oljor, säger Frank Hu, professor i nutrition och epidemiologi vid Harvard Chan School och professor i medicin vid Harvard Medical School.
 
Fakta:
Omättat fett delas in i fleromättat och enkelomättat fett. Nedan är exempel på livsmedel i de olika grupperna.
 
Enkelomättat fett finns i:
• olivolja
• rapsolja
• nötter som mandel, hasselnötter, cashewnötter och jordnötter och nötolja från dessa.
• avokado
 
Fleromättat fett finns i:
• fet fisk som lax, makrill, sill, strömming och sardiner
• skaldjur
• vissa alger
• rapsolja
• linfröolja
• valnötter
• bladgrönsaker
• sesamfrö och sesamfröolja
• rapsolja
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2017-07-26 05:17:37 - suzan
DROGUDUTEMPLE@AOL.COM
Jag har alltid varit självmedveten om relationer, mitt liv var splittrat någonsin sedan Ryan lämnade mig för en annan kvinna på grund av okända skäl. Jag svor att aldrig älska en man igen. Mamma rådde mig alltid att gå vidare, men jag älskar Ryan. Ryan menade allt för mig. Jag letade efter hjälpmedel för att få tillbaka honom och han kom aldrig tillbaka till mig, jag blev ombedd att prova en stavkaster online. Jag försökte några, men alla visade sig vara abortiva tills jag träffade Dr Ogudu. Han är en trevlig man, och han hjälpte mig att ta tillbaka Ryan om 4 dagar. Ryan kom tillbaka och bad mig att förlåta honom. Just nu växer vi båda tillsammans tillsammans starkare och starkare varje dag. Du kan kontakta Dr Ogudu på sin emaladress drogudutemple@aol.com. Tacka mig senare
 
Kommentera denna artikel