Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2015-09-07

Meditation ger mer energi än koffein eller motion

En grupp forskare ville se vad som ger oss mest energi. Man jämförde koffein, motion eller en tupplur med meditation och stämde av hur trötta testdeltagarna var efter respektive aktivitet.
 
Meditation ger mer energi än koffein eller motion
Det visade sig att meditation var bättre än både koffein, motion och en tupplur, när man vill att den tunga eftermiddags-tröttheten ska försvinna.
 
Forskarna undersökte vilken metod som var den bästa energikuren och delade in testdeltagarna i fyra grupper som skulle göra följande: dricka tre koppar kaffe under en timme, meditera i 40 minuter, springa i 20 minuter eller sova i 15 minuter.
 
Därefter testades personerna i en så kallad psychomotor vigilacde task - ett test som utifrån en rad fysiska och mentala övningar visar hur trött personen ifråga är.
 
Dom piggaste deltagarna var alltså dom som hade mediterat. Kaffedrickarna klarade sig näst bäst och på delad sista plats kom dom som hade sovit eller motionerat.
 
Tidigare forskning har för övrigt visat att meditation gör hjärnan skarpare.
 
Studien är publicerad i Society for Neuroscience.
 
 
Fakta:
Därför fungerar meditation
 
När du mediterar fokuserar du koncentrationen runt en enda sak. Det får nervsystemet att "byta browser" från att vara dominerat av det sympatiska nervsystemet till det parasympatiska nervsystemet. På så sätt sänks kroppens tempo, blodtryck och puls, samtidigt som hjärnans mängd av bland annat alfavågor ökar - allt har en avslappnande effekt.
 
 
Läs mer om meditation
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel