Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2017-07-24

HIIT stabiliserar blodsockret

Ny forskning visar att högintensiv intervallträning (HIIT) ökar glukosmetabolismen i muskler och insulinkänslighet vid typ 2-diabetes.
 
HIIT stabiliserar blodsockret

Fotograf: sund.nu

Redan efter en träningsperiod på två veckor återvände glukosupptaget i lårmusklerna till en normal nivå.
 
Upptäckten gjordes i ett forskningsprojekt vid Åbo Universitet i Finland. Projektet studerade hälsoeffekterna av HIIT, högintensitetsintervallträning på friska människor och diabetiker.
 
HIIT har en snabb inverkan på ämnesomsättningen. Under längre tid har man inte sett några större skillnader i effekten av HIIT och träning med måttlig intensitet som utförs regelbundet.
 
I början av studien fick friska män i 40-50 års ålder utföra antingen intensiv intervallträning eller traditionell, måttlig intensitetsutbildning. Därefter fick en grupp personer med insulinresistens utföra en liknande tvåveckors träningsrutin. Några av deltagarna hade typ 2-diabetes och vissa prediabetes, det vill säga deras blodsockernivåer var förhöjda men inte tillräckligt för att indikera typ 2-diabetes.
 
HIIT är en träningsform med mycket intensiva och korta sessioner som följs av en återhämtningsperiod. Till exempel kan man utföra cykling, löpning i 30 sekunders intervaller med maximal intensitet och återhämtningsintervaller på några minuter.
 
Man kom fram till att glukosmetabolismen och insulinkänsligheten förbättrades både vid hög intensitetsträning och vid måttlig kontinuerlig träning. Däremot uppnådde gruppen som körde måttlig intensitet bara hälften av den förbättring som HIIT-gruppen fick under dessa två veckor.
 
Man såg även att HIIT förbättrar uthålligheten. Tidigare forskning har visat att träning kan sänka blodsockret lika mycket som medicinering.
 
 
Källa: Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2017-07-26 05:16:18 - suzan
DROGUDUTEMPLE@AOL.COM
Jag har alltid varit självmedveten om relationer, mitt liv var splittrat någonsin sedan Ryan lämnade mig för en annan kvinna på grund av okända skäl. Jag svor att aldrig älska en man igen. Mamma rådde mig alltid att gå vidare, men jag älskar Ryan. Ryan menade allt för mig. Jag letade efter hjälpmedel för att få tillbaka honom och han kom aldrig tillbaka till mig, jag blev ombedd att prova en stavkaster online. Jag försökte några, men alla visade sig vara abortiva tills jag träffade Dr Ogudu. Han är en trevlig man, och han hjälpte mig att ta tillbaka Ryan om 4 dagar. Ryan kom tillbaka och bad mig att förlåta honom. Just nu växer vi båda tillsammans tillsammans starkare och starkare varje dag. Du kan kontakta Dr Ogudu på sin emaladress drogudutemple@aol.com. Tacka mig senare
 
Kommentera denna artikel