Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2017-08-19

Mandlar förbättrar hjärthälsan

Att äta mandlar regelbundet hjälper till att öka nivåerna av det goda kolesterolet, HDL, samtidigt som det sämre kolesterolet, LDL, rensas från kroppen.
 
Mandlar förbättrar hjärthälsan
Forskare har studerat effekten av mandlar på kolesterol. Man kom fram till att ett dagligt intag av mandlar förbättrar kolesterolkvaliteten.
 
- Det finns mycket forskning som visar att en kost som innehåller mandlar sänker LDL-kolesterolet, som är en viktig riskfaktor för hjärtsjukdomar. Inte lika mycket är känt om hur mandlar påverkar HDL-kolesterolet, som anses vara ett sunt kolesterol som hjälper till att sänka risken för hjärtsjukdomar, säger Kris-Etherton vid Penn State university.
 
Forskarna ville undersöka om mandlar även kunde förbättra funktionen av HDL-kolesterol, vilket fungerar genom att kolesterolet samlas från artärer och får hjälp att transporteras ut ur kroppen genom nedbrytning i levern.
 
I studien deltog 48 män och kvinnor med förhöjt LDL-kolesterol i två sexveckors-perioder. De delades in i två grupper där de åt identiskt förutom vid mellanmålet. Den ena gruppen fick 43 gram mandlar per dag medan den andra gruppen fick en bananmuffins.
 
Forskarna konstaterade att i snitt förbättrades kolesterolnivåerna med 19 procent jämfört med kontrollgruppen.
 
- Om folk införlivar mandlar i sin daglia kost bör de förvänta sig flera fördelar, inklusive förbättrad hjärthälsa. De är inte ett botemedel, men när de äts med måtta - och speciellt när de äts i stället för något med lägre näringsvärde - så är de ett bra komplement till en hälsosam diet, säger Kris-Etherton.
 
Mandlar innehåller nyttiga fetter, fiber och E-vitamin vilket man tror bidrar till att främja hjärthälsan. Mandel innehåller även B-vitaminer och mineraler som magnesium, järn och zink.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel