Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2014-02-12

Borsta tänderna och minska risken för hjärtsjukdomar

Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i världen. Men många människor med hjärt-kärlsjukdom saknar riskfaktorer som rökning, fetma och högt kolesterolvärde. Nu har forskare upptäckt en ny länk mellan tandköttssjukdomar och hjärtsjukdomar som kan hjälpa till att hitta nya sätt att rädda liv.
 
Borsta tänderna och minska risken för hjärtsjukdomar
På senare år har kroniska infektioner förknippats med åderförkalkning, som är den vanligaste orsaken till hjärtinfarkt. Sjukdomar i tandköttet är en av våra vanligaste infektioner och det finns över 50 studier som kopplar ihop tandköttssjukdomar med hjärtsjukdom och stroke.
 
- Ett antal teorier har lagts fram för att förklara sambandet mellan oral infektion och hjärtsjukdom, säger professor Greg Seymour från University of Otago Dunedin, Nya Zeeland. En teori är att det är vissa proteiner från bakterier som påbörjar åderförkalkning och hjälpa den att utvecklas. Vi ville se om så var fallet, så vi studerade heat shock protein.
 
Heat shock protein, värmechocksprotein, produceras av bakterier. De produceras efter att celler utsätts för olika typer av stress, som till exempel inflammation, toxiner, svält, syre och vattenutarmning. På grund av detta kallas heat shock protein även för stressproteiner. De kan stabilisera andra proteiner och hjälpa till att vika dem och transportera dem över cellmembran. Några binder också till sig främmande antigener och för dom till immuncellerna.
 
Eftersom värmechocksproteiner kan produceras av oss själva, precis som bakterier, kan immunförsvaret inte skilja dem åt från kroppens egna. Det kan leda till att immunsystemet inleder ett angrepp på det egna proteinet.
 
- När detta händer, kan vita blodkroppar byggas in i vävnaderna i artärerna och orsaka åderförkalkning. Vi har hittat vita blodkroppar som kallas T-celler i artärerna hos patienter som drabbats av åderförkalkning. Dessa T-celler kunde kopplas till värmechocksprotein liksom till de bakterier som orsakar tandköttssjukdomar. Detta tyder på att likheten mellan proteiner kan vara länken mellan oral infektion och åderförkalkning, säger professor Seymour.
 
Det är därför viktigt att koppla ihop tandhälsa med allmänhälsa och välbefinnande. Att regelbundet kontrollera tänderna kan vara avgörande för att minska risken för hjärtsjukdom.
 
 
Källa: Society for General Microbiology
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2015-07-09 19:24:44 - bo hermansson bossebatong_1@hotmail.com
om tender
inte viste jag att det är så viktigt att borsta sina tender noga både kväll sen morgonen ska det var riktigt så är det bra att man borsta sina tender så fort man har ätit någe om jag för står rett att ej få sjukdomar får man det en då var får man för sjukdomar om man ej sköter sina tender bra svar tack bosse
 
Kommentera denna artikel