Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2018-04-22

Hjärnan mår bra av olivolja

Kallpressad olivolja innehåller en specifik ingrediens som skyddar hjärnan mot kognitiv nedgång.
 
Hjärnan mår bra av olivolja
Olivolja förekommer flitigt i Medelhavskosten och en ny studie visar att kallpressad olivolja skyddar minnes- och inlärningsförmågan genom att minska bildning av plack som senare kan leda till Alzheimers sjukdom.
 
- Vi fann att olivolja minskar hjärninflammation men främst aktiverar en process som kallas autophagy. Det är en process där celler bryts ner och rensar bort intracellulärt skräp och toxiner, som annars bidrar till nervcellsdysfunktion som kan leda till Alzheimers sjukdom, säger professor Domenico Praticò.
 
Tidigare studier har visat att olivolja är en bidragande nyttig ingrediens i Medelhavskosten. Nu ville forskarna undersöka förhållandet mellan olivolja och demens.
 
Man använde särskilda möss framavlade för att senare utveckla Alzheimers. Mössen delades in i två grupper, en grupp fick kosten berikad med kallpressad olivolja och den andra fick vanlig kost utan olivolja. Olivoljan introducerades i kosten när mössen var sex månader gamla och innan symtom på Alzheimers sjukdom börjat dyka upp.
 
Till en början märktes ingen skillnad mellan försöksdjuren. Men vid 9 och 12 månaders ålder såg man att de möss som fått olivolja hade betydligt bättre resultat på test för arbetsminne, rymdminne och lärande förmågor. När man undersökte hjärnvävnaden från båda grupperna såg man dramatiska skillnader i nervcellsutseende och funktion.
 
Nästa steg för forskarna är att studera om olivolja kan ha effekt även på möss som redan utvecklat Alzheimers.
 
Källa: Temple University Health System
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel