Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2017-08-19

Mandlar förbättrar hjärthälsan

Att äta mandlar regelbundet hjälper till att öka nivåerna av det goda kolesterolet, HDL, samtidigt som det sämre kolesterolet, LDL, rensas från kroppen.
 
Mandlar förbättrar hjärthälsan
Forskare har studerat effekten av mandlar på kolesterol. Man kom fram till att ett dagligt intag av mandlar förbättrar kolesterolkvaliteten.
 
- Det finns mycket forskning som visar att en kost som innehåller mandlar sänker LDL-kolesterolet, som är en viktig riskfaktor för hjärtsjukdomar. Inte lika mycket är känt om hur mandlar påverkar HDL-kolesterolet, som anses vara ett sunt kolesterol som hjälper till att sänka risken för hjärtsjukdomar, säger Kris-Etherton vid Penn State university.
 
Forskarna ville undersöka om mandlar även kunde förbättra funktionen av HDL-kolesterol, vilket fungerar genom att kolesterolet samlas från artärer och får hjälp att transporteras ut ur kroppen genom nedbrytning i levern.
 
I studien deltog 48 män och kvinnor med förhöjt LDL-kolesterol i två sexveckors-perioder. De delades in i två grupper där de åt identiskt förutom vid mellanmålet. Den ena gruppen fick 43 gram mandlar per dag medan den andra gruppen fick en bananmuffins.
 
Forskarna konstaterade att i snitt förbättrades kolesterolnivåerna med 19 procent jämfört med kontrollgruppen.
 
- Om folk införlivar mandlar i sin daglia kost bör de förvänta sig flera fördelar, inklusive förbättrad hjärthälsa. De är inte ett botemedel, men när de äts med måtta - och speciellt när de äts i stället för något med lägre näringsvärde - så är de ett bra komplement till en hälsosam diet, säger Kris-Etherton.
 
Mandlar innehåller nyttiga fetter, fiber och E-vitamin vilket man tror bidrar till att främja hjärthälsan. Mandel innehåller även B-vitaminer och mineraler som magnesium, järn och zink.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2017-11-28 12:20:20 - max hannah
love
Mitt liv är tillbaka !!! Efter 1 års brutet äktenskap lämnade min man mig med två barn. Jag kände mig som om mitt liv var på väg att sluta jag begick självmord, jag var emosionellt nere under en mycket lång tid. Tack vare en stavningskastare som heter Dr Ogundu, som jag träffade online. På en trogen dag, när jag surfar på internet, kom jag över hela testamenten om denna speciella stavningsbana. Vissa människor vittnade om att han tog tillbaka sin Ex-älskare, vissa vittnade om att han återställer livmodern och annan sjukdom, vissa vittnade om att han kan kasta en stavning för att sluta skilja sig och så vidare. Jag stöter också på ett visst vittnesbörd, det handlade om en kvinna som heter Sonia, hon vittnade om hur han tog tillbaka sin Ex-älskare på mindre än 2 dagar och i slutet av sitt vittnesbörd pade hon Dr Ogundus e-postadress. Efter att ha läst alla dessa bestämde jag mig för att prova. Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom. På bara 48 timmar kom min man tillbaka till mig. Vi löste våra problem och vi är ännu lyckligare än tidigare Dr Ogundu. Han är verkligen en begåvad man och jag kommer inte sluta publicera honom eftersom han är en underbar man ... Om du har ett problem och du letar efter en riktig och äkta stavningskast för att lösa alla dina problem för dig. Prova Dr Ogundu när som helst, han kan vara svaret på dina problem. kontakta den stora doktorn genom detta mail: drogunduspellcaster@gmail.com
 
Kommentera denna artikel